Hoe maak je taal leren leuk?

door Regina Coeli

Ken je ze nog van de middelbare school: de rijtjes met Duitse naamvallen, de Engelse onregelmatige werkwoorden en de Franse uitgangen van de werkwoorden? Je komt waarschijnlijk een heel eind, maar of dat lijstjes stampen nou echt leuk was… Het kan anders!

Zorg dat het leren van de taal aansluit bij wat je in je dagelijks leven doet. Als je bijvoorbeeld banketbakker bent, is het handig om de namen van ingrediënten in het Italiaans te kennen, maar hoef je geen ruime woordenschat op te bouwen over scheepvaart. En andersom natuurlijk! Doordat je met taal bezig bent die voor jou relevant is, voelt het leren van de taal heel zinvol.

Focus je niet op het einddoel maar op het proces. Zorg ervoor dat taal leren zo leuk mogelijk is. Doe dat bijvoorbeeld zo:

  • Vier je successen! Heb je in een oefening de Duitse naamvallen foutloos toegepast? Super! Misschien weet je wel een goede beloning voor jezelf, waarmee je dit succes kunt vieren.
  • Luister muziek of een podcast in je doeltaal. In iedere taal vind je iets dat past bij jou interesses.
  • Leer gezegden in je doeltaal. Gezegden zorgen voor het puntje op de i. Verwonder je over de verschillen in gezegden tussen je eigen taal en je nieuwe taal. Waar zou dat verschil vandaan komen?
  • Leer een paar moppen in je doeltaal. Humor is ook per taal verschillend. Leer de humor van jouw nieuwe taal kennen. Lukt het jou om een goede mop uit je hoofd te leren?
  • Wissel tijdens het leren af in wat je doet: luister muziek, bekijk filmpjes, lees alles wat los en vast zit en voer gesprekken.
  • Kook eens een recept uit een andere taal. Extra spannend om te proeven of je alle ingrediënten juist had en de juiste hoeveelheden hebt gebruikt.
  • En misschien nog wel de belangrijkste tip: zoek het juiste gezelschap op. Met leuke mensen om je heen die dezelfde taal leren of die de taal misschien al spreken, is leren extra leuk.


Leuk leren bij Regina Coeli

Bij Regina Coeli vinden we het belangrijk dat taal leren leuk is. Vandaar dat we een persoonlijk programma samenstellen met lessen die op jouw praktijk aansluiten. Tijdens een training wissel je af tussen privélessen, oefenen in multimedia, filmpjes bekijken, oefenen met VR en zelfstudie met een goede kop koffie bij de hand.

Tijdens je lesdag spreek je tijdens informele momenten met de andere cursisten. Erg leuk, want iedereen is even gemotiveerd en je komt altijd verrassende mensen tegen binnen de muren van Regina Coeli.


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.