Culturele aspecten van zakendoen in Frankrijk

door Regina Coeli

Kennis van de Franse zakencultuur is onmisbaar als je zakelijk succes wilt hebben in Frankrijk. In dit artikel gaan we in op een aantal aspecten.

Structuur en hiërarchie

De Franse zakenwereld wordt gekarakteriseerd door een aantal paradoxen. De Fransman zoekt balans tussen zijn verlangen naar persoonlijke vrijheid en zijn respect voor hiërachie, tussen zijn professionele carrière en zijn privéleven en tussen traditie en innovatie. De top-down hiërarchie is dominant in de Franse professionele cultuur. Om succesvol te zijn is het noodzakelijk om met alle niveaus in een organisatie te werken, hoewel het meestal de persoon die het hoogst in rang is die de uiteindelijke beslissing neemt.

Zakelijke meetings

Relaties spelen een essentiële rol in het Franse professionele leven. Voordat Fransen een discussie of onderhandeling starten, besteden ze altijd een aantal minuten aan het leren kennen van hun zakenrelaties. Ondanks de schijnbare formele zakencultuur in Frankrijk, wordt de agenda van een vergadering niet strikt gevolgd. De eerste meeting wordt meestal gebruikt om informatie uit te wisselen en de discussie te starten. Het is niet gebruikelijk om direct beslissingen te nemen.

Zakelijke lunches

Tijdens een zakelijke lunch bespreek je in Frankrijk geen zaken als contracten of projecten. Het is een moment om elkaar beter te leren kennen. De Fransen zijn dol op de Franse keuken en vinden het prettig om daarover te praten. Ze houden ervan om goede restaurants te vinden in hun eigen stad. Wees dan ook niet verbaasd als je een lijst met restaurants krijgt, waar je zeker een keer moet gaan eten.

Het is onbeleefd om een uitnodiging voor een zakelijk diner te weigeren. Goede gespreksonderwerpen tijdens een diner zijn sport en reizen. Snijd vooral geen onderwerpen aan die controversieel kunnen zijn. Geniet van de Franse gastronomie. 

Punctualiteit

Het verschilt van land tot land hoe er met tijd wordt omgegaan. In Frankrijk is het niet vreemd om tien tot vijftien minuten te laat te komen. Niemand maakt zich zorgen als je vertraagd bent of vastzit in het verkeer. De Fransen zijn multitaskers, altijd beschikbaar en klaar om ieder moment in te springen. Het is een systeem met verschillende tijdlijnen dat verrassend is voor buitenlanders maar vreselijk effectief en geworteld in de Franse cultuur.Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Frans?

Als u de Franse taal al op een behoorlijk niveau spreekt, kunt u uw taalvaardigheid zelf goed op peil houden. Heeft uw Frans een boost nodig of wilt u Frans leren met een specifiek doel? Dan is een taaltraining Frans bij Language Institute Regina Coeli misschien iets voor u!  Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.