Chinees leren via het pinyin

door Regina Coeli

Denkt u bij de Chinese taal ook direct aan de ingewikkelde karakters die eerder getekend dan geschreven lijken te zijn? Het leren van de Chinese taal lijkt daardoor een onneembare vesting. Daar hebben de Chinezen in de jaren vijftig iets op gevonden: het pinyin. Bij Regina Coeli maken we daar dankbaar gebruik van in de taaltrainingen Chinees.

Pinyin is Chinees geschreven volgens het Latijnse schrift. Het werd ontwikkeld om westerlingen meer inzicht te geven in de Chinese taal. Maar het heeft ook bijgedragen aan het vergroten van de geletterdheid in China zelf. Sinds 1979 is het pinyin officieel erkend. Vooral de laatste jaren heeft het schrift een grote vlucht genomen. Dat is mede te danken aan de digitale wereld. Het pinyin is immers meer geschikt om te gebruiken met een regulier toetsenbord.

Hulp bij uitspraak van het Chinees

Tijdens een taaltraining Chinees bij Regina Coeli gaan cursisten al op de eerste dag aan de slag met het pinyin. Het is een ideale manier om snel woorden te leren kennen en direct de juiste uitspraak aan te leren. Daarvoor moet je wel even weten hoe je de letters uitspreekt en hoe het werkt met de verschillende tonen.

Is het een moeder of een paard?

Er zijn in het Chinees vier verschillende tonen, die in het pinyin aangegeven worden met een accent. Zo’n accent is allesbepalend voor de betekenis van een Chinees woord, omdat veel woorden in het Mandarijn verder uit dezelfde klanken bestaan. Zo kan het woord ´ma´ afhankelijk van de toon de volgende betekenis hebben:
-    Moeder (mā)
-    Hennep (má)
-    Paard (mǎ)
-    Uitschelden (mà)

Omdat de uitspraak in het Chinees dus heel nauw komt, werken we bij Regina Coeli alleen met native speakers als taaltrainers. Zij kennen zelf de juiste uitspraak van de woorden en kunnen dat heel precies overbrengen aan cursisten, zodat zij niet per ongeluk een moeder uitschelden voor paard. 

De status van het hanzi

Kun je de Chinese karakters – het hanzi - dan volledig negeren? Nee, in het hedendaagse China kom je vooral de traditionele karakters uit het hanzi tegen.
Het pinyin is een hulpmiddel bij het leren van de taal. Zonder het pinyin zou je de taal helemaal op het gehoor moeten leren. Vooral als je begint met Chinees leren is het pinyin dan ook heel behulpzaam. Helemaal zonder kennis van de karakters kom je er echter niet. Beginners leren bij Regina Coeli dan ook de belangrijkste karakters kennen, zodat ze zich in China en Taiwan kunnen redden.

Ga de uitdaging aan!

Wilt u Chinees leren spreken, neem dan contact met ons op. We leren u tijdens een intensieve training communiceren in het Chinees, zodat u in China zelf naar de weg kunt vragen, kunt kennismaken met de Chinezen, iets kunt bestellen in een restaurant. Noem maar op! Op de pagina met informatie over de training Chinees kunt u lezen wat u na een week allemaal kunt.Deel deze pagina

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.