Bij Bouwinvest spreken de medewerkers nu vast goed Engels

door Regina Coeli

Maar liefst 40 medewerkers van Bouwinvest deden mee aan een incompany training Engels bij Regina Coeli. Het was de bedoeling dat de training binnen de muren van Bouwinvest zou plaatsvinden. Maar corona gooide roet in het eten.

De aanleiding

“Bij Bouwinvest wilden we medewerkers de gelegenheid geven om naast hun grammatica ook hun vastgoedengels te verbeteren. Iedereen kon op vrijwillige basis deelnemen aan de trainingen”, vertelt HR-manager Helma Oussoren. Ongeveer 40 medewerkers hadden daar wel oren naar. “Omdat ik goede ervaringen heb met Regina Coeli, heb ik contact met ze opgenomen om deze training voor ons te verzorgen.”

De aanpak

Alle deelnemers hebben een persoonlijk intakegesprek gevoerd met een taaltrainer. Vervolgens zijn de medewerkers ingedeeld in groepjes op basis van niveau en doel. Sommigen wilden oefenen met presentaties en het schrijven van rapporten. Anderen wilden meer aandacht besteden aan spreken en mails schrijven. De training bestond uit vijf of zes sessies van telkens twee uur met een tussenpauze van twee weken.

“De planning was om de training gewoon ‘live’ doen. Maar na een of twee sessies gingen door de coronamaatregelen de groepjes al online verder. Sommige mensen vonden dat spannend, maar uiteindelijk was iedereen heel positief”, vertelt Helma.

De ervaring

Alle deelnemers hadden zo hun eigen redenen om mee te doen met de training. Een van hen is Remko van Hijum. Hij spreekt en schrijft in zijn functie als ‘Head of Tax’ iedere dag Engels. “Mijn Engels is best goed, maar ik ben geen native speaker. En ik weet dat er altijd ruimte is voor verbetering. Hoe beter je de taal spreekt, hoe beter je je punt kunt maken.”

De groep waarbij Remko was ingedeeld, doorliep een heel divers programma. “We hebben een aantal grammaticale zaken behandeld zoals de verleden tijden en vaste combinaties van woorden. Maar er was ook ruimte om teksten te laten beoordelen door de taaltrainer. We hebben wat rollenspellen gedaan om verschillende stijlen te oefenen. En we hebben om beurten een presentatie gegeven met daarna een discussie in het Engels.

Ik merkte dat het vooral heel leuk was om elkaar op deze manier nog te kunnen zien. Doordat je samen Engels leert, kom je tot gesprekken die nou eens niet bedrijfsgerelateerd zijn.”

Het resultaat

“Uit de evaluatie bleek dat alle deelnemers heel tevreden waren met de training”, vertelt Helma. Dat geldt zeker ook voor Remko. “We hadden een heel goede docent die veel wist over onze business. Je merkte dat ze niet alleen een brede ontwikkeling had, maar zich ook goed had ingelezen. Zelf heb ik het meeste verbeterd in schrijfvaardigheid en de grammatica. Ik ben nu alerter op een aantal zaken. Als ik aan het schrijven ben, merk ik dat ik zekerder ben over sommige zinsconstructies. De training heeft mij zeker gebracht wat ik ervan verwacht had.”

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.