We heten niet allemaal Van Gaal

door Regina Coeli

Naast als gevierd voetbalcoach staat Louis van Gaal ook bekend om zijn capriolen in vreemde talen. De Spaanse pers moest al regelmatig het woordenboek openslaan om te zien of ze iets hadden gemist tijdens de taalles op school.

Maar Van Gaal werd in Duitsland pas echt een legendarische taalgebruiker, waar hij met zijn Nederduits (“Der Tod oder die Gladiolen”) en directe taalgebruik menig Duitser de wenkbrauwen deed fronsen.

En toch werd hij door het tijdschrift Deutsche Sprachwelt uitgeroepen tot een van de bewaarders van de Duitse taal. Dat hebben zelfs Rudi Carrell, Linda de Mol en Chantal Janzen met hun bijna perfecte Duits niet voor elkaar gekregen.

Hoe nobel het streven ook is om de taal van het land te spreken, in Duitsland moet je dan normaal gesproken wel van goeden huize komen, beaamt Claudia Gratzer. Zij is hoofd van de Duitse sectie van Regina Coeli.

Spreek Duits op het niveau van je gesprekspartner

“Duitsers zijn gecharmeerd van een Nederlands accent en waarderen het zeer als je de moeite neemt om de taal goed te gebruiken. Echter, als je de taal matig beheerst, is dat niet acceptabel en wordt dat gezien als weinig respectvol. In een zakelijk gesprek ben je het meest succesvol als je Duits op het niveau van je gesprekspartner kunt spreken. En als dit nog niet het geval is zou je jezelf op zijn minst moeten excuseren en uitleggen dat je nog Duits aan het leren bent.”

Het Duits van Van Gaal was voor Duitsers desondanks goed te volgen. “Uit de context van het voetbal kon je wel begrijpen wat hij bedoelde. En laten we eerlijk zijn, hij kon het zich permitteren zolang hij er maar voor zorgde dat Bayern München won!”

Kennis van Duits en de cultuur kunnen het verschil maken

Voor iedereen die geen Van Gaal heet, is het verstandig zich te verdiepen in het Duits en de culturele verschillen en daar volop mee te oefenen. “Dit kan echt het verschil maken tijdens het zakendoen in Duitsland”, aldus Claudia.

Voor de meest uitgebreide maar ook een korte en krachtige training Duits kun je terecht bij Regina Coeli. In het taleninstituut in Vught kun je volop oefenen met taaltrainers. Wat jouw vak of sport ook is!

Interesse?

  • Bekijk informatie over onze trainingen Duits
  • Bel 073 - 684 87 90 voor een persoonlijk gesprek
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.