Tijdens videobellen is taal cruciaal

door Regina Coeli

Vergaderingen, sollicitaties, salesgesprekken. Ze vinden in coronatijd massaal plaats via videobellen. In veel gevallen is het een uitkomst en heeft online contact via Skype, Zoom, Teams of een ander platform veel voordelen zoals minder reistijd. Maar er kleven ook nadelen aan zoals het wegvallen van allerlei non-verbale signalen tijdens zo’n gesprek. Die signalen zijn doorslaggevender voor effectieve communicatie dan je wellicht denkt. Tijdens een online face-to-face gesprek moet je het grotendeels hebben van je verbale vaardigheden. Heb jij die voldoende ontwikkeld? Ook in een vreemde taal?

De boodschap van non-verbale communicatie

In een normaal gesprek spelen non-verbale signalen zoals je stemgebruik, de bewegingen van je lichaam en oogcontact een belangrijke rol. Als je gesprekspartner een beweging met zijn hand maakt, wegkijkt of achterover leunt terwijl hij spreekt, dan zul je zijn uitspraak anders oppakken dan wanneer je alleen naar de woorden luistert. Daarnaast zorgen non-verbale signalen er ook voor dat je je bij iemand op je gemak voelt en een band met elkaar opbouwt. Al die signalen voegen - vaak onbewust - veel informatie toe.

Verborgen lichaamstaal tijdens videobellen

Tijdens het videobellen is maar een deel van je lichaamstaal zichtbaar. Bovendien komt het beeld vaak vertraagd binnen, waardoor jouw mimiek en gebaren niet matchen met wat iemand hoort. Een aantal dingen die normaal bijna automatisch gebeuren, zoals het innemen van een bepaalde afstand tot elkaar of kleine aanrakingen, vallen volledig weg bij online contact.

Maar misschien is het ontbreken van oogcontact nog wel het belangrijkste gemis tijdens een online face-to-face gesprek. Oogcontact zorgt voor de activatie van spiegelneuronen. Deze spiegelneuronen zijn er verantwoordelijk voor dat je je beter kunt inleven in de ander en je gedrag afstemt. Oogcontact is dus een belangrijke aanjager voor interactie.

Verbaal overtuigen (in een vreemde taal)

Tijdens een videogesprek zul je dus verbaal een goede indruk moeten maken en een helder verhaal moeten kunnen vertellen. In je moedertaal is dat al niet eenvoudig, laat staan wanneer je deelneemt aan een online vergadering in het Engels, een online sollicitatiegesprek voert in het Duits of een kennismakingsgesprek hebt in het Frans. Met handen en voeten kom je nu niet ver...

Tips voor het voeren van een online face-to-face gesprek

  • Spreek duidelijk en liefst zonder accent. Zo zorg je ervoor dat iedereen je kan verstaan.
  • Formuleer je boodschap of je antwoord kort en helder. Een online vergadering vergt veel concentratie van alle deelnemers. Hoe eenvoudiger je boodschap te begrijpen is, hoe beter.
  • Je vriendelijkheid, doortastendheid en flexibiliteit moeten nu blijken uit je taalgebruik in plaats van uit je bodylanguage.
  • Weet wat je zegt en hoe je daarmee overkomt. Een verspreking in een vreemde taal waardoor je iemand onbewust beledigt, kun je ‘in real life’ vaak nog wel goedmaken door in je lichaamstaal te laten zien dat je het goed bedoelt. In een online situatie heb je minder mogelijkheden om je woorden te verhelderen met non-verbale signalen.
  • Een online meeting is vaak ‘to-the-point’ en biedt weinig ruimte om een relatie te bouwen met de persoon aan de andere kant van het scherm. Gebruik daarom aanvullend ook andere media om contact te onderhouden met je gesprekspartner. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van een persoonlijke e-mail na de online afspraak, of – als je een afspraak met een groep mensen had – om nog even te bellen met jouw belangrijkste gesprekspartner uit die groep.


Een vreemde taal meester worden

Heb jij de afgelopen maanden regelmatig deelgenomen aan een online meeting in een vreemde taal of kijk je er tegenop om dat te doen? Het beter leren van de taal kan je enorm helpen! Dit is het moment om te investeren in je kennis van de taal die je nodig hebt bij je werk. Want online vergaderen en solliciteren zal de komende tijd gemeengoed blijven. Niet alleen door corona, maar ook doordat het bedrijven geld en tijd oplevert.

De taaltrainers van Regina Coeli kunnen je helpen om een vreemde taal meester te worden. Dat kan bijvoorbeeld met een online training, maar ook met een taaltraining in ons instituut in Vught. Ook bij het leren van een taal is het immers beter om elkaar in de ogen te kunnen kijken. Een combinatie tussen een taaltraining in Vught met daarna een aantal online lessen is uiteraard ook mogelijk.

Neem eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!


Deel deze pagina

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.