St. Patrick´s Day in de Verenigde Staten

door Regina Coeli

Ieder jaar op 17 maart gebeurt er iets vreemds in de Verenigde Staten. Alles wordt groen. En daarmee bedoelen we niet dat de bomen plotseling bladeren krijgen, maar dat het letterlijk groen kleurt. Etalages en sommige huizen worden versierd met groene slingers en andere materialen. Schoolkinderen dragen groene kleding en ze knijpen iedereen die vergeten is om de juiste kleur te dragen die dag. Bars en restaurants serveren groen bier, groene milkshakes en groen brood. Steden over de hele wereld organiseren grote parades, waarvan de deelnemers en het publiek uiteraard in het groen zijn uitgedost. Chicago kleurt zelfs de rivier groen! Welke hysterie neemt bezit van het hele land op deze dag? Het is St. Patrick’s Day! 

Ierse cultuur in de Verenigde Staten

St. Patrick is de patroonheilige van Ierland. Hij staat erom bekend dat hij de slangen wegjaagt van het smaragdgroene eiland. Ontelbare Ieren emigreerden naar Amerika in de negentiende en de twintigste eeuw. Toen ze naar de Verenigde Staten kwamen, brachten ze hun religie en cultuur met zich mee. De viering van St. Patrick’s Day was ooit vooral religieus van aard, maar door de jaren heen, gingen steeds meer mensen het feest vieren. Nu wordt deze dag gevierd door vrijwel iedere Amerikaan, met of zonder Ierse achtergrond. 

Kiss me, I’m Irish

Waar je ook kijkt op 17 maart, je kunt de traditionele symbolen van Ierland niet missen: klavertjes, de leprechauns (kabouters uit de Ierse volksverhalen), hun potten met goud en natuurlijk St. Patrick zelf. Je hoeft er ook niet van op te kijken als je iemand ziet lopen in een T-shirt met de tekst “Kiss me, I’m Irish”.

St.Patrick’s Day is ook een dag om te genieten van de traditionele Ierse gerechten die de Ieren naar Amerika meenamen. Veel mensen eten deze dag Iers sodabrood, een flink bord met corned beef en kool en anderen geven de voorkeur aan hutspot met corned beef. Natuurlijk wordt alles naar binnen gegoten met een paar ‘pints’ groen bier.

Als u ooit op 17 maart in Amerika bent, hul je in groene kleding en doe mee met het feest. Op deze dag ben je Iers!

Taaltrainers uit Ierland, Verenigde Staten, Engeland en meer

Wist u dat Regina Coeli taaltrainers Engels uit diverse landen in dienst heeft? In ons taleninstituut krijgt u les van taaltrainers uit het hele Engelse taalgebied, waaronder de Verenigde Staten, Engeland, Schotland, Nieuw-Zeeland en ook Ierland. Op die manier leert u de verschillende accenten en typische zaken uit alle windstreken kennen.


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.