Russisch leren. Hoe moeilijk is dat?

door Regina Coeli

Bekijk of beluister zonder enige voorkennis een Russische tekst en grote kans dat je er geen touw aan kunt vastknopen. Maar betekent dat ook dat Russisch een moeilijke taal is om te leren? Voor het begrijpen van de Russische taal heb je twee belangrijke sleutels nodig.

De sleutel tot het Russische schrift

Het Russisch wordt geschreven in het cyrillisch schrift. Dit is afkomstig van het oud-Grieks en is vergelijkbaar met het Latijnse alfabet waarin jij nu deze tekst leest. Met 33 tekens is het een vrij overzichtelijk alfabet. Die tekens kun je bijna een op een vervangen met een letter uit het Latijns alfabet.

Als je het schrift kent, gaat er een deur richting de Russische taal voor je open. Eenmaal ontcijferd zie je dat veel Russische woorden lijken op wat je al kent. Het Russisch heeft namelijk veel leenwoorden uit het Engels, Duits, Frans en zelfs Nederlands.

De sleutel tot de Russische uitspraak

In talen als het Italiaans en Spaans wisselen medeklinkers en klinkers elkaar telkens af, waardoor de uitspraak heel helder klinkt. In slavische talen zie je vaak veel medeklinkers achter elkaar staan. En dat maakt woorden lastiger om uit te spreken en te verstaan. Een schrale troost: het valt nog mee met de medeklinkers in het Russisch in vergelijking met andere slavische talen.

Door de vele sisklanken is het Russisch een taal die je moeilijk kunt verstaan. Maar een beetje geoefend oor kan de klanken goed onderscheiden.

En dan de grammatica...

De Russische taal hoort bij een andere taalfamilie dan Engels, Nederlands en Duits, die allemaal tot de Germaanse talen behoren. De grammatica verschilt dan ook behoorlijk. In het Russisch zijn er veel regels, maar gelukkig weinig uitzonderingen. Het Russisch kent zes naamvallen en dat is vrij gecompliceerd. Aan de andere kant hoef je geen rekening te houden met lidwoorden en is de volgorde van de woorden in de zin flexibel.

Je maakt het jezelf zo moeilijk als je zelf wil

Onderaan de streep maakt het niet echt uit hoe moeilijk een taal te leren is, maar hoe goed je daarin wordt begeleid. Als je taaltrainers hebt die je alles in een logische volgorde leren en kijken naar hoe jij het best leert, dan is dat goud waard. Ploeter je jarenlang om een taal te leren en spreek je nog steeds geen woord, dan ga je iedere taal als een onneembare vesting zien.

Russisch leren op de manier die bij je past

Bij Regina Coeli kun je in korte tijd Russisch leren spreken. In een intensief programma leer je al in een week de basis van het Russisch en merk je dat je al snel gesprekken kunt voeren in het Russisch. De duur van je programma is afhankelijk van je huidige niveau en je einddoelen. Laat je adviseren door een van onze taaltrainers en ontdek hoe jij het best Russisch kunt leren.

Lees meer over een training Russisch
Russisch leren op de manier die bij je past

Deel deze pagina

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`