"Om jezelf te kunnen redden, is het handig om Russisch te spreken"

door Regina Coeli

Zo’n anderhalf jaar geleden volgde Paul van Deuren een training Russisch bij Regina Coeli. Door corona heeft hij daarna minder tijd doorgebracht in Rusland dan hem lief was, maar nu de Russische lockdown voorbij is, werkt hij weer in het kantoor van McDermott in Moskou en blikken we met hem terug op het leren van de Russische taal.

Hoe kom je als Nederlander terecht in Moskou?

“Al sinds begin 2001 ben ik voor McDermott betrokken bij allerlei projecten in Rusland. Dat waren behoorlijk langlopende projecten. Later heb ik de overstap gemaakt naar de operatie en nu ben ik verantwoordelijk voor de EMEA regio.”

In 2019 kwam je naar Regina Coeli voor een training Russisch. Hoe heb je je voor die tijd gered in Rusland?

“De kennis van het Engels bij de Russen is minimaal. Dus om jezelf te kunnen redden, is het wel handig om Russisch te spreken. In principe doen we hier binnen de organisatie alles met tolken. Ik heb in het verleden al wat cursussen Russisch gevolgd. Toen ik overstapte naar mijn operationele rol hier wilde ik de taal beter leren om sociaal meer te kunnen in Moskou, zoals sporten. Om die reden ging ik naar Regina Coeli. Maar door corona is van mijn plannen hier nog niet veel terechtgekomen.”

Hoe lastig is het om Russisch te leren?

“Het schrift is niet zo heel moeilijk. Dat had ik in twee uurtjes in mijn hoofd zitten. Maar het schrijven ervan is wel lastig. Ik denk dat de uitspraak voor een Nederlander niet heel moeilijk is. Russisch is een redelijk fonetische taal op een paar regeltjes na die je moet kennen. De naamvallen kunnen lastig zijn. Die zijn een stuk ingewikkelder dan in het Duits.”

Hoe beviel de training bij Regina Coeli?

“Het was de beste training die ik ooit heb gevolgd. Het is fijn dat tijdens het verblijf alles inclusief is, zodat je tijdens de training nergens over hoeft na te denken. De taaltrainers waren erg goed. Mijn niveau was voor de training wat te laag ingeschat, maar dat was geen enkel probleem. De taaltrainers hadden het programma zo aangepast.”

En hoe gaat het nu met je Russisch?

“Door corona ben ik minder in Rusland geweest dan ik wilde. Mijn niveau is nog niet goed genoeg om het volledig zakelijk te kunnen gebruiken, maar ik kan me goed redden in het dagelijks leven.”

Ben je benieuwd naar de training Russisch? Lees er alles over op de cursuspagina.

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`