Nova College Maritiem vaart wel met Engels

door Regina Coeli

Het Nederlandse onderwijs krijgt steeds meer te maken met internationale studenten en cursisten. Vandaar dat Engels als onderwijstaal een hot item is. Dat geldt ook voor Nova College Maritiem in IJmuiden, mbo-locatie van Maritieme Academie Holland. Een groep van veertien medewerkers volgde een taaltraining Engels bij Regina Coeli. Niet allemaal tegelijk en ook niet allemaal met hetzelfde programma, omdat ieder van hen andere leerdoelen en een ander niveau had.

Lesgeven in het Engels

“De Maritieme Academie van het Nova College leidt op voor internationaal geldige kwalificaties en dat betekent dat we ook vanuit de hele wereld cursisten kunnen krijgen”, vertelt Patrick Randel, manager Nova Contract Maritiem. “Onze docenten geven al veel Engelstalige lessen en dat gaat natuurlijk minder makkelijk dan lesgeven in het Nederlands. Daar wilden we ons verder in bekwamen.

Individuele en gezamenlijke programma’s Engels

Toen we op zoek gingen naar een goede training stuitte ik op Regina Coeli. De intensieve trainingen passen perfect bij ons, omdat wij veel kortlopende cursussen aanbieden. Een training van een week past goed in ons rooster. Daarnaast luisterde Regina Coeli goed naar wat we wilden en hielden ze rekening met de verschillende niveaus. Sommige medewerkers volgden een volledig individueel programma, andere medewerkers doorliepen samen een trainingsweek bij Regina Coeli en kregen dagelijks een aantal gezamenlijke en een aantal individuele lessen.”

Elkaar lesgeven in het Engels met feedback van de taaltrainer

Zo was dat het geval bij drie docenten die gespecialiseerd zijn in zeevaart, waaronder Dirk Reedijk. “Ik geef les in zeevaartkunde. Dat houdt in dat ik navigatie, meteorologie en nautische instrumenten behandel. We hebben een groot simulatiepark waarin we schepen simuleren. Hierin zijn de bruggen(stuurhutten) van schepen nagebouwd en wordt het buitenbeeld met grote monitoren zichtbaar gemaakt. Hier worden toekomstige koopvaardij officieren opgeleid. Ook kunnen we hier veel testen en onderzoeken.

Tijdens de training bij Regina Coeli kregen we in de ochtend les met zijn drieën. We gaven elkaar kleine stukjes van onze lessen en kregen daarop feedback van de taaltrainer en van elkaar. In de middag had ik privéles schrijven en conversatie.

Lesgeven aan non-natives

Als ik lesgeef in het Engels, dan doe ik dat meestal aan non-natives. Dat is heel anders dan wanneer je voor Engelsen staat. Het nadeel daarvan is dat ik de nuances niet in de taal kon uitdrukken, en de cursisten niet het niveau hadden om die eruit te halen. Binnenkort krijgen we Engelse cursisten en dan worden mijn vaardigheden op de proef gesteld. Dat zie ik ook als een kans om te leren. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe zij alles noemen.”

EHBO en medische handelingen in het Engels

Een tweetal docenten dat zichtbaar plezier beleefde aan hun taaltraining waren Carolien Geeve en Ton Ploem. Carolien: “Wij geven medische trainingen van een week aan zeevaarders. Naast de standaard EHBO leren wij ze ook een aantal medische handelingen zoals bloeddruk meten, spalken zetten en medicijnen toedienen. Om de vijf jaar moeten schippers de medische training volgen.”

Synoniemen in het Engels belangrijk

Ton vervolgt: “In de lessen bij Regina Coeli hebben we gedaan wat we zelf altijd in de klas doen, maar nu werden we gecorrigeerd door de taaltrainer. Wat we hebben gemerkt is dat het voor ons belangrijk is om veel synoniemen bij de hand te hebben, omdat we veel werken met mensen die de Engelse taal niet door en door kennen. In de loop van de week heb ik ook een checklist vertaald in het Engels met behulp van de taaltrainers. Bovendien hebben we bedacht dat we voortaan op de laatste dag van onze vijfdaagse training de cursus gaan geven in het Engels. Ook al hebben we te maken met Nederlanders, aan boord is de voertaal altijd Engels.”

Individuele taaltraining Engels

Een aantal personen van het Nova College volgde een volledige individuele taaltraining Engels. Eén van hen was Tineke Handgraaf. Zij werkt als projectmedewerker en heeft veel klantcontact. “Ik zag behoorlijk op tegen de training omdat het zo intensief zou zijn. Nu ik bij Regina Coeli ben geweest, had ik niet anders gewild. Iedere dag had ik een les grammatica, maar ook een les schrijven en ik heb veel rollenspellen gedaan om telefoongesprekken te oefenen en klachten goed af te kunnen handelen. De taaltrainers stelden me enorm op mijn gemak. Ik was vooraf bang om Engels te gebruiken, maar na de training durf ik dat wel omdat ik het beter beheers.”

Lessen die aansluiten bij de leerstijl

Alle medewerkers van het Nova College Maritiem kregen les van een team van vier taaltrainers. De Ierse Berni McNamara zag ze allemaal in haar leskamer verschijnen. “Het was heerlijk om deze mensen les te geven. Het zijn zoveel verschillende types en karakters. Wat me opviel is dat ze elkaar hielpen en op een positieve manier corrigeerden.

Het vraagt veel van een docent als je verschillende types tegelijkertijd voor je hebt, want je wilt ze stuk voor stuk een les geven die aansluit bij hun leerstijl. De ene persoon houdt van regels, iemand anders is graag bezig. Zij hebben het me makkelijk gemaakt doordat ze vanaf het begin volledig zichzelf konden zijn bij elkaar. Het was heel gezellig. Ze werkten heel gedisciplineerd en gemotiveerd samen.”

Engels oefenen met elkaar

Doordat de medewerkers van het Nova College niet allemaal tegelijk de taaltraining Engels volgden, groeide de nieuwsgierigheid bij medewerkers die nog naar Vught mochten afreizen. Patrick Randel: “De mensen zijn erg enthousiast. Ik zie dat iedereen het Engels met elkaar aan het oefenen is en elkaar feedback geeft. Het verbeteren van het Engels is iets gemeenschappelijks voor het team. Dat is een mooi bijeffect van de training!”

 


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.