Nederlands bijspijkeren voor het solliciteren

door Regina Coeli

“Waarom kan niet iedereen een taaltraining volgen zoals bij Regina Coeli?” vraagt Ammar Abo Hamida zich hardop af tijdens zijn taaltraining Nederlands. Ammar woont nu een aantal jaar in Nederland en sprak bij de start van zijn training in Vught al op een hoog niveau Nederlands (C1). “Hier behaal je binnen een paar weken het niveau waar je op een andere plek een jaar over doet”, zegt hij stellig.

Ammar is een van de vluchtelingen die met behulp van het UAF probeert om zijn beroep uit zijn thuisland ook in Nederland uit te oefenen. In Syrië was hij internist en endocrinoloog. Zijn doel is om in Nederland als basisarts aan het werk te gaan. “Op mijn leeftijd wil ik niet nog eens gaan promoveren.” Zijn Syrische diploma’s zijn namelijk in Nederland niets waard. Hij moest opnieuw studeren om ervoor te zorgen dat hij zich ook in Nederland kan registreren als arts.

Natuurlijk moest Ammar aantonen dat hij zijn vak verstaat, maar ook of hij goed kan communiceren met Nederlandse patiënten. Als het daaraan ligt, zal Ammar zijn BIG-registratie snel bereiken, want als hij vertelt over de rollenspellen die hij moest doen bij zijn examen, zie je een begripvolle en zeer communicatieve man die ook de kunst verstaat om heel helder te zijn.

Taaltraining voor extra duwtje in de rug

In afwachting van de uitslag mocht hij vanuit het UAF een taaltraining volgen bij Regina Coeli. Ieder jaar selecteren zij een tweetal excellente studenten voor een vijfdaagse training in Vught om ze bij de start van hun carrière een extra duwtje in de rug te geven.

"Uitdrukkingen zijn zo belangrijk!"

“Tijdens de taaltraining heb ik me met de taaltrainers heel specifiek gericht op grammatica, woordenschat en het voeren van sollicitatiegesprekken. Dingen waar ik moeite mee had zijn bijvoorbeeld het gebruik van het woord ‘er’, de scheidbare en onscheidbare werkwoorden en uitdrukkingen. Uitdrukkingen zijn zo belangrijk!”

In de ochtenden werkte Ammar aan grammatica, woordenschat en dergelijke. En vijf middagen lang lag de focus op solliciteren. “Ik heb me verdiept in het schrijven van een cv een motivatiebrief en we hebben geoefend met sollicitatiegesprekken.”

Engels als vrijbriefje

Ammar heeft in de jaren dat hij in Nederland woont goed Nederlands leren spreken. En daar heeft hij veel moeite voor moeten doen. Hij sprak namelijk al goed Engels en dat gaf hem bijna een vrijbriefje om geen Nederlands te hoeven leren. “Als je Engels spreekt, word je door iedereen in het Engels aangesproken. Ik heb bovendien in Maastricht een Engelse studie gevolgd en bij een farmaceutisch bedrijf in Amsterdam gewerkt waar de voertaal Engels was.”

"In Venray zijn mensen trots op hun taal"

In het AZC startte hij met het leren van de Nederlandse taal. “Dat deed ik voor een deel als afleiding. Mijn vrouw en kinderen waren namelijk nog in Syrië en ik maakte me zorgen. Na negen maanden kon ik het NT2-examen doen. Nu woon ik in Venray en daar zijn de mensen gelukkig heel trots op hun taal. Ze spreken altijd Nederlands en stappen nooit over op het Engels. Wat ook helpt is dat mijn vrouw en kinderen inmiddels goed Nederlands spreken en mijn kinderen alleen Nederlands met elkaar praten.”

De Syriër kijkt met genoegen terug op zijn training bij Regina Coeli. “De training bij Regina Coeli was echt perfect voor mij. Ik heb hier een aantal dingen geleerd die nog ontbraken. Ik heb ook gezien dat je hier heel snel de taal kunt leren, veel sneller dan wanneer je iedere week een paar uurtjes les krijgt. Niet iedereen zal het tempo aankunnen, maar als hoogopgeleide vluchtelingen zo’n training kunnen volgen, dan kunnen ze veel sneller aan het werk in Nederland.”


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.