Gedegen sollicitatietraining Nederlands voor student UAF

door Regina Coeli

Sinds 2013 biedt Language Institute Regina Coeli jaarlijks een aantal cliënten van het UAF een taaltraining Nederlands aan. Het UAF begeleidt hoogopgeleide vluchtelingen bij het afronden van een studie in Nederland en vervolgens bij het vinden van een baan. Omdat taal vaak een struikelblok is, kan individuele aandacht voor de taal net het verschil betekenen voor iemand tijdens het solliciteren.

De Soedanese Tagrid Dinar verbleef in januari vijf dagen bij Regina Coeli in Vught om haar Nederlands bij te spijkeren. Ze heeft net haar studie epidemiologie afgerond en wil graag in aanmerking komen voor een onderzoeksplaats als promovendus aan een Nederlandse universiteit. Door de Engelstalige studie zakte haar kennis van het Nederlands wat weg. Maar na haar training bij Regina Coeli spreekt ze beter Nederlands dan ooit.

Vier taaltrainers

Tagrid volgde bij Regina Coeli vier privélessen per dag en oefende tussendoor met grammatica en uitspraak. De vier taaltrainers focusten ieder op een ander aandachtsgebied. “Een van hen behandelde bijvoorbeeld grammatica en een andere taaltrainer conversatie. Maar als ik een grammaticale fout maakte tijdens de conversatieles, dan corrigeerde die taaltrainer mij natuurlijk ook.

Uitspraakoefeningen

Mijn taaltrainers behandelden heel veel waarvan ik dacht: “O ja, dat was ook zo!”. Maar ik heb ook veel nieuwe dingen geleerd. Ik heb vooral ook veel geoefend met de uitspraak. Een verschil als bos en boos is bijvoorbeeld heel moeilijk voor mij. Het vergt veel oefening voordat ik dat onder de knie heb, dus ook na de training bij Regina Coeli blijf ik uitspraakoefeningen doen.”

Sfeer in het instituut

Tagrid kijkt met veel plezier terug op haar taaltraining Nederlands bij Regina Coeli. “Ik beschouw deze training echt als een cadeautje. Het was een heel goede ervaring voor mij. Niet alleen omdat ik beter Nederlands heb geleerd, maar ook omdat ik veel mensen heb leren kennen. Door de sfeer in het instituut is iedereen heel open tegen elkaar. Bij de lunch of het diner schuif je makkelijk aan bij andere mensen en kom je met elkaar in gesprek. Ook de andere cursisten waren erg gemotiveerd om de taal te leren. Door de sfeer voelde iedereen zich thuis en welkom. Alle docenten en medewerkers waren vriendelijk en erg behulpzaam. Vanaf het eerste moment voelde ik me op mijn gemak.”

Na haar training had Tagrid veel zin om weer naar huis te gaan en te solliciteren op een tweetal prachtige onderzoeksplaatsen aan Nederlandse universiteiten. “Ik wil heel graag epidemiologisch onderzoek doen. Met mijn ervaring als dierenarts in Soedan en deze master achter de rug kan ik iets doen voor Afrika en voor Europa!”

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.