UAF student leert ziel Nederlandse taal

door Regina Coeli

“De afgelopen week heb ik de ziel van de Nederlandse taal geleerd”, vertelt Mahad Ali Hussein op de laatste dag van zijn cursus bij Regina Coeli. “Ik dacht dat ik mijn plafond had bereikt bij het ontwikkelen van mijn taalvaardigheid in het Nederlands. Maar nu begrijp ik de taal echt en zie ik veel mogelijkheden om mijn taalniveau te verbeteren.”

De 47-jarige Somaliër is één van de vijf studenten van het UAF die dit najaar bij ‘de Nonnen van Vught’ de finesses van de Nederlandse taal leert. Op dit moment woont hij met zijn gezin in Heemskerk, waar hij werkt als WMO-consulent bij de gemeente. Zijn oudste dochter volgt al een universitaire studie in Amsterdam. Met hulp van het UAF zal hij haar in februari volgen en starten met een master bestuurskunde en politicologie in onze hoofdstad.

Gegrepen door de situatie van migranten

In Somalië werkte Mahad als onderzoeker bij een universiteit. Hij deed daar voornamelijk onderzoek op politiek gebied. Door zijn eigen vluchtgeschiedenis – hij verliet zijn geboorteland halsoverkop met zijn gezin toen de oorlog uitbrak – heeft hij specifiek interesse gekregen in de problematiek van migranten. “Door milieuproblemen en oorlog overlijden miljoenen mensen en zullen veel mensen migreren. De discussie over de opwarming van de aarde wordt vaak gezien als een luxediscussie, maar de gevolgen zijn vooral voor de armere landen. Over vijftig jaar is een land als Mauritanië verdwenen door de stijging van de zeespiegel. Dat levert een nieuwe stroom migranten op.”

Mahad was blij toen hij zes jaar geleden de asielzoekerscentra achter zich kon laten. “Een asielzoekerscentrum is een soort niemandsland. Het leven bestaat daar uit wachten, wachten en nog eens wachten.” Hij heeft daar een positieve draai aan kunnen geven. “Ik heb de keuze gemaakt om als vrijwilliger te gaan werken in het asielzoekerscentrum en volgde een training bij het GGZ. Ik heb asielzoekers met psychosociale problemen geholpen. Door het continue wachten, hebben veel mensen in deze centra last van stress.” Door zijn werk in het asielzoekerscentrum kwam Mahad in beeld bij de gemeente Heemskerk en kreeg hij een aanbod voor een baan.

“Een taalbarrière is zeer frustrerend”

Voor de integratie van migranten zijn kennis en begrip van de taal en cultuur belangrijk. “Een taalbarrière is zeer frustrerend. Toen ik net in Nederland was, kon ik communiceren in Engels en Frans. Het is een bekende valkuil: in Nederland spreekt iedereen Engels en is het niet zo belangrijk om Nederlands te leren. Toch leerde ik de taal snel en ging ik me er steeds verder in bekwamen.”

“Tijd is in Nederland een raar fenomeen”

Met de culturele verschillen houdt Mahad nog dagelijks rekening. “Zo zorg ik er altijd voor dat ik vijf minuten voor aanvang van een afspraak aanwezig ben. In Afrika is het niet zo’n probleem om bijvoorbeeld anderhalf uur later te komen. Tijd is in Nederland een raar fenomeen: mensen zijn hier in een constante staat van stress”, vertelt hij. Een ander punt dat Mahad noemt heeft te maken met omgangsvormen. “In Nederland is het gebruikelijk om te wachten tot iemand is uitgesproken voordat je zelf iets zegt. Waar ik vandaan kom, doet dat er niet zo toe, net zoals in veel Zuid-Europese landen.”

“Het geheim van de Nonnen: het is een kwestie van methode”

Toen de Somaliër op maandagochtend binnenstapte bij Regina Coeli, was hij vooral erg nieuwsgierig. Hij besluit zijn training op vrijdag met veel nieuwe wijsheid over de Nederlandse taal. “Ik vroeg me af hoe iemand in een week tijd zo’n grote sprongen kan maken in een taal. Ik heb gezien dat dat een kwestie van methode is: de taaltrainers herkennen je zwakke kanten en gaan die heel gericht verbeteren. Dat is ontzettend effectief. Door een week lang bezig te zijn geweest met de taal, begrijp ik de ziel van de taal. Taal is levensstof, geen wiskunde.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Nederlands?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.