Nederland is taalrijker dan je denkt

door Regina Coeli

De taal die je als kind leert, is vaak afhankelijk van de plek waar je wieg staat. Maar niet altijd. Bijvoorbeeld als je ouders opgegroeid zijn in een ander land of in een bepaalde streek. Dan spreek je thuis misschien wel een andere taal dan die je op school of bij de sportclub spreekt.

Nederland is meertaliger dan we denken. Uit recent onderzoek blijkt dat 25% van de volwassenen in Nederland thuis bij voorkeur een andere taal spreekt dan het Nederlands. Dat is aan de ene kant complex, maar meertaligheid brengt ook veel moois. We spreken daarover met Maaike Verrips, taalwetenschapper en oprichter van Drongo, een online platform voor taal en meertaligheid. Het is haar missie om de samenleving beter in te richten op basis van meertaligheid. 

Talen met een lagere status

“In Nederland zie ik twee gedachtes over meertaligheid. Aan de ene kant zijn we er trots op dat we allemaal zo goed Engels spreken. We vinden het bewonderenswaardig en de moeite waard om die taal goed te leren. Maar als het gaat om andere talen, dan is de waardering vaak minder groot. Die talen hebben in onze ogen een lagere status.”

Naast talen als Turks, Arabisch en Koerdisch moet je in Nederland ook denken aan het Fries, gebarentaal en aan de erkende streektalen Nedersaksisch en Limburgs. Met die talen kun je je niet overal in Nederland verstaanbaar maken.

Je moedertaal bepaalt je identiteit

“We zijn eraan gewend dat een taal samenhangt met een nationale grens. Het is een afspraak binnen de samenleving dat je in dat land die taal spreekt. Als je die taal niet goed beheerst, dan kom je niet verder op school. Dat is de reden waarom mensen soms hun moedertaal afzweren en die niet aan hun kinderen leren. Dat is enorm jammer, want daarmee verlies je een deel van je identiteit en een manier om met familie te communiceren.”

Hoe complex ook, als je je ervoor openstelt, zijn andere talen heel interessant. “Het is bijvoorbeeld leuk om te ontdekken dat je iemand die een andere taal spreekt ook kunt begrijpen. Kennis van een taal geeft je kennis van de wereld en van de cultuur.”

Ben je meertalig opgegroeid, dan heb je bovendien een groot voordeel. “Als je op jongere leeftijd meer talen leert, leer je later makkelijker een vreemde taal.”

Ben je geïnteresseerd in meertaligheid? Neem dan vooral een kijkje op de volgende website www.drongo.nl.

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.