Il gelato Italiano
Italiaans ijs dateert uit de 16e eeuw, maar de geschiedenis van het ijs begint veel eerder. Oorspronkelijk komt het uit Klein-Azië om via Sicilië en Rome de rest van Europa te veroveren.
De Sicilianen ontdekten ‘sorbetto’
De eerste melding van ijs vinden we al in de Bijbel waarin Isaac aan Abraham geitenmelk gemengd met sneeuw aanbiedt met de woorden: “De zon brandt, eet en drink, zodat je kunt afkoelen”. En in Palestina en Egypte had men de gewoonte om als verfrissing. sneeuw met vruchtensap of melk te vermengen. De Sicilianen namen deze gewoonte over en vermengden het sap van met name citrusvruchten met sneeuw, waar het ‘sorbetto’ genoemd werd, naar het Arabische ‘Sherbeth’. Het Nederlandse ‘sorbet’ dus!
Waterijs met exotische smaken
In de loop van de eeuwen heeft het Italiaans ijs zich verspreid over de rest van Europa, mede dankzij de Siciliaan Francesco Procopio de Coltelli, die als één van de meest invloedrijke personen in de geschiedenis van het Italiaanse ijs geldt. In 1686 opende hij, met succes, in Parijs een café genaamd ‘Café Procope’. Hier kon je waterijs eten met exotische smaken als anijsbloem, kaneelbloem, ijs van citrusvruchten of aardbeien sorbet. Het café Procope werd een beroemde Franse ontmoetingsplaats, waar mensen als Voltaire, Napoléon, George Sand, Balzac en Victor Hugo graag kwamen.
Ambachtelijke ijsbereiders uit Belluno
Het beroep van ijsmaker werd in Italië van vader op zoon doorgegeven. In de 20e eeuw emigreerden veel Italianen uit de Alpendalen, naar andere delen van Europa. Elk dal specialiseerde zich in een ambacht; zo komen veel ijsbereiders in Europa uit Belluno.
Populaire ijssmaken in het Italiaans
Ook in Nederland zijn veel beroemde Italiaanse ijssalons, als Talamini, La Venezia, Frezzo enzovoorts en bij deze ijssalons kun je meer dan honderd verschillende smaken ijs krijgen. Populaire smaken zijn:
Panna: Roomijs/Vanilleijs
Fragola: Aardbeienijs
Cioccolato: Chocoladeijs
Nocciola: Hazelnotenijs
Pistacchio: Pistachenotenijs
Menta: Muntijs
Stracciatella: Roomijs met stukjes chocolade
Amaretto: Amandelbitterkoekjesijs
Malaga: Rumrozijnenijs
En dan voor de kinderen natuurlijk:
Puffetto : Blauwe smurfenijs
Puffetta: Roze smurfenijs
Poeffetto en Poeffetta
Grappig is, dat de in België uitgevonden ‘smurfen’ in het Italiaans ‘i puffi’ heten. Puffetto en Puffetta ijs is dus knalblauw en knalroze ijs, dat dan weer in Italië is uitgevonden. Sommige ijssalons in Nederland zien echter dit verband niet en noemen dit soort ijs : “Poeffetto”of “Poeffetta”ijs i.p.v. “smurfenijs”: Italiaanse naam maar met Nederlandse spelling,
Deel deze pagina
Wilt u Italiaans leren?
Het is leuk om te lezen over de Italiaanse taal, maar het is nog leuker als u zelf Italiaans spreekt! Bij Regina Coeli leert u de taal en cultuur van onze native speakers. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.