How do you do

door Regina Coeli

Wat zegt u als iemand u de hand schudt met de woorden “How do you do?” Antwoordt u enthousiast: “I’m fine, thank you! And how are you?” Dan bent u niet de enige. Vanuit Nederlands perspectief is het een logische reactie, maar dat is het niet voor uw buitenlandse gesprekspartner. “How do you do?” is geen vraag. Het betekent niets meer dan “Hello”.

Als u de eerste keer kennismaakt, zou een antwoord kunnen zijn: “It’s nice to meet you” terwijl u bij latere ontmoetingen kunt zeggen: “It’s nice to see you again”.

Om internationaal zakendoen te vergemakkelijken, is het goed om te begrijpen wat de culturele gewoonten zijn. Cultuur beïnvloedt alles: hoe we ons kleden, hoe we met conflicten omgaan, maar ook hoe we elkaar begroeten.

Handen schudden

Over het algemeen worden handen alleen geschud bij de eerste ontmoeting of aan het einde van een succesvolle conclusie van onderhandelingen. Engels sprekende mensen schudden niet vaak handen wanneer ze afscheid nemen. Ook mensen die ze goed kennen, geven ze geen hand.

Kussen

In een informele situatie wordt wel eens een vluchtige kus op de wang gegeven. Dit is alleen acceptabel tussen mannen en vrouwen of bij vrouwen onder elkaar. Mannen kussen elkaar zelden.

Amerikanen en Australiërs zijn informeler in hun manier van kennismaken vergeleken bij de Britten, Canadezen, Nieuw-Zeelanders en Zuid-Afrikanen. 


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.