Hoe en wat in de Italiaanse zakenwereld

door Regina Coeli

Contacten en La bella figura

Geduld en de kunst om persoonlijke contacten te onderhouden is de sleutel naar succes voor het zakendoen in Italië. Het zakelijke hart van Italië ligt bij kleine en middelgrote bedrijven die meestal onder leiding staan van families, waarbij interpersoonlijke relaties een grote rol spelen. Daarom is het in Italië uitermate belangrijk hierin te investeren, alvorens er zaken gedaan kunnen worden.

Daarnaast betekent in Italië een verzorgd uiterlijk een teken van respect voor de ander. In het bijzonder voor de zakenwereld geldt dat kleding het imago weerspiegelt van zowel de manager als van het bedrijf dat hij vertegenwoordigt.

Enkele fundamenten van de Italiaanse zakenwereld zijn hoffelijkheid en formaliteit

Het is gebruikelijk handen te schudden, elkaar aan te spreken met een titel (dottore, ingegnere, ragioniere, avvocato enz.), elkaar niet te tutoyeren, maar tegelijkertijd moet u zich niet verbazen als de mensen tijdens het spreken regelmatig gebaren maken, soms met een hardere stem spreken dan u gewend bent en elkaar bovendien regelmatig interrumperen.

Net zoals de meeste Zuid-Europese volken, zijn de Italianen gewend een minimale afstand tussen elkaar te tolereren en ook lichamelijk contact, zoals een hand op een schouder, is niet ongebruikelijk. Voor een Italiaan is het de natuurlijkste zaak van de wereld complimentjes te geven over uiterlijk of kleding; dit gebeurt zowel tussen mannen en vrouwen als mannen of vrouwen onderling en is ook op de werkvloer niet ongebruikelijk.

Gepaste en ongepaste gespreksonderwerpen

Het beschikken over een culturele bagage wordt in Italië niet als een frivoliteit beschouwd, maar hoort bij elke zichzelf respecterende zakenman. Van een Italiaanse zakenman wordt verwacht dat hij mee kan praten over kunst, muziek en cultuur. Tijdens zakenlunches of diners komen deze onderwerpen regelmatig aan de orde, naast natuurlijk onderwerpen uit het dagelijks leven.

Zoals bijna overal zijn er ook in Italië onderwerpen waar liever niet over gesproken wordt, zoals seks, de dood en - specifiek voor Italië - de maffia. Verder zijn gesprekken over geld en salaris taboe en het onderwerp belasting al helemaal.

Tijd, flexibiliteit en vergaderingen

Ook al heeft de Italiaan wereldwijd de naam weinig stipt te zijn, in Italië zelf wordt het opzettelijk te laat komen gezien als een grove nalatigheid. Niettemin hebben Italianen er alle begrip voor dat het soms kan voorkomen dat iemand te laat is en aan de laatkomer zal niets verweten worden, mits hij zijn excuses aanbiedt.

Flexibiliteit is een natuurlijke en kenmerkende eigenschap binnen de Italiaanse cultuur; Italianen zijn meesters in het zich telkens weer kunnen aanpassen aan verschillende situaties, waarbij bestaande procedures zomaar veranderd kunnen worden. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat Italianen in de zakenwereld snel kunnen reageren en anticiperen op de behoeftes van de markt.

De vergaderingen in Italië zijn minder gestructureerd en minder formeel dan in andere landen. Italianen stellen van tevoren geen minutieuze agenda’s op, maar geven de voorkeur aan een actieve deelname van de aanwezigen: daardoor wordt het elkaar interrumperen tijdens de vergadering niet beschouwd als onbeleefd, maar juist als teken van interesse en betrokkenheid. De baas, van wie verwacht wordt dat hij betrouwbaar en charismatisch is, heeft natuurlijk uiteindelijk het laatste woord.

Deze culturele aspecten maken altijd op natuurlijke wijze deel uit van onze taaltrainingen, niet alleen omdat we ons bewust zijn van het belang hiervan, maar ook omdat onze docenten - allen van Italiaanse afkomst en native speakers - u vanaf dag één zullen confronteren met typisch Italiaans gedrag en Italiaanse situaties, waarin de culturele aspecten spelenderwijs met de taalkundige aspecten verweven worden.

Voor uw specifieke taalbehoeftes  kunnen wij een doelgericht programma samenstellen. Dit programma wordt altijd samen met u tijdens of na de intake  gemaakt.


Deel deze pagina

Wilt u Italiaans leren?

Het is leuk om te lezen over de Italiaanse taal, maar het is nog leuker als u zelf Italiaans spreekt! Bij Regina Coeli leert u de taal en cultuur van onze native speakers. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`