Heb je opleidingsbudget? Zet het goed in!

21 oktober 2020
door Regina Coeli

Als beetje professional weet je dat je jezelf moet blijven ontwikkelen. Bijblijven in je vak, aan een specialisatie werken of juist je kennis verbreden. Voor je werk nu of om courant te blijven op de arbeidsmarkt. Gelukkig zijn er in veel cao’s afspraken gemaakt over een persoonlijk opleidingsbudget voor medewerkers. Dat betekent dat je bij je werkgever kunt aankloppen voor de bekostiging van een training of studie.

Volgens cijfers van de AWVN is het opleidingsbudget de afgelopen vijf jaar verdubbeld. En dat terwijl uit eerder onderzoek bleek dat in maar liefst 40% van de gevallen het opleidingsbudget niet wordt gebruikt en aan het eind van het jaar vervalt. Waar ligt dat aan en hoe zorg je dat jij wel profiteert van jouw budget?

Werkgevers vinden het over het algemeen belangrijk dat medewerkers zich ontwikkelen. Dat is namelijk niet alleen goed voor de medewerker, maar ook voor de organisatie. Daar ligt het dus niet aan dat een groot deel van het budget aan het eind van het kalenderjaar verdampt.

Neem zelf het initiatief

Uit onderzoek blijkt dat HR-managers vinden dat medewerkers zelf het initiatief moeten nemen voor het volgen van een training en met een plan moeten komen. Aan de andere kant blijkt dat hoe groter de organisatie is, hoe minder mensen bekend zijn met de mogelijkheden van het opleidingsbudget. Het lijkt dus simpelweg een kwestie van bekendheid te zijn.

Zoek dus uit of er afspraken gemaakt over opleidingsbudget in je cao. In sommige gevallen vervalt het opleidingsbudget pas na een aantal jaar en heb je wellicht zelfs een groter budget tot je beschikking. Maak vervolgens een plan:

Stap 1: Bedenk hoe je je wilt ontwikkelen
Stap 2: Maak een plan voor je werkgever
Stap 3: Ontwerp je training

Sla twee vliegen in een klap

Stap een is bedenken hoe je je wilt ontwikkelen. De keuze uit trainingen is enorm: kies je voor een vaktechnische opleiding of juist een training waarin je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, zoals leidinggeven, beïnvloeden of assertiviteit.

Een competentie die steeds vaker wordt gevraagd door werkgevers is taalkennis. Kennis van de Nederlandse, Engelse en Duitse taal staan bovenaan in de lijst met veelgevraagde talen in vacatures, maar wellicht geldt in jouw situatie wel iets anders.

Wat weinig mensen weten, is dat je door je te verdiepen in een vreemde taal, ook meer inzicht krijgt in je persoonlijke effectiviteit in je eigen taal. Twee vliegen in één klap dus!

Bedenk jezelf:

  • Met welke talen heb ik te maken in mijn werk?
  • Gebruik ik die talen nu al op een professioneel niveau?
  • Zou ik met betere taalkennis beter kunnen functioneren, minder tijd nodig hebben (bijvoorbeeld voor het schrijven van e-mails) of nieuwe mogelijkheden hebben binnen mijn organisatie?
  • Welke talen worden vaak gevraagd in vacatures binnen mijn vakgebied?


Wat draagt jouw ontwikkeling bij aan het bedrijf?

Stap 2 is het maken van een plan voor je werkgever:

  • Laat zien dat jouw verbeterde taalkennis bijdraagt aan het bedrijf.
  • Toon aan dat jij door betere taalkennis beter kunt functioneren. Je hebt bijvoorbeeld minder tijd nodig, kunt dingen zelf afhandelen in plaats van door de secretaresse te laten doen.
  • Naast de factor geld vinden veel werkgevers tijd een belangrijk goed. Als je een training in werktijd volgt, neem je daar dan vrije dagen voor op, of offer je bijvoorbeeld een weekend op om een taal te leren.
  • Bedenk ook alvast waar je een taaltraining wilt gaan volgen en benoem het in je plan. Volg je bijvoorbeeld een taaltraining bij Regina Coeli, dan is het rendement van je training hoog en weet je werkgever dat je er echt hard voor wilt werken.


Ontwerp de training die bij jou past

Stap 3 is het kiezen van een geschikte training voor jou. Als het gaat om het leren of verbeteren van een taal, dan kun je daarvoor om hulp vragen bij Regina Coeli. Tijdens een gesprek met een taaltrainer wordt duidelijk wat je zou kunnen verbeteren en hoe je dat het best kunt doen. Want weet jij precies hoe het gesteld is met je Engels of Duits? Er is meestal niemand die je feedback geeft als je de taal spreekt. Samen met de taaltrainer maak je een plan met duidelijke einddoelen. Dat kun je dan weer voorleggen aan je werkgever.

Of je je opleidingsbudget nu inzet voor het verbeteren van een vreemde taal of voor iets heel anders, laat het budget in ieder geval niet vervallen. Misschien kijk je op tegen de extra energie en tijd die je in een opleiding moet steken, maar op de langere termijn word je er altijd beter van!

Aan de slag!

Wil jij je skills in een taal verbeteren? Neem dan contact met ons op:


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.