Deze vijf talen kun je het best leren op de middelbare school

door Regina Coeli

Als je op school zit, leer je talen omdat ze in je vakkenpakket zitten. En misschien ook wel omdat je het leuk vindt. Wat je later ook voor werk wil gaan doen, de kans is groot dat je je taalkennis dan hard nodig hebt. Door de internationale positie van Nederland hebben alle beroepen te maken met anderstaligen.

Voor Nederlandse bedrijven en de overheid is de ene taal interessanter dan de andere. Als je organisatie veel contact heeft met mensen uit andere landen, is het handig om die taal te spreken. Of om medewerkers in dienst te hebben die die taal beheersen. En laat er nou net een groot tekort zijn in Nederland aan mensen die bepaalde talen spreken. Als jij degene bent die die taal spreekt, heb je niet alleen meer kans op een baan, maar ook om meer salaris te krijgen.

Welke talen kun je het best leren voor succes (en extra salaris) in de toekomst?

We zetten de top vijf op een rijtje.

Engels

Dat je de westerse lingua franca Engels maar beter heel goed kunt leren, is niets nieuws. Doordat veel mensen (een beetje) Engels spreken, kom je er overal ter wereld een heel eind mee. Ook zijn veel studies georiënteerd op het Engels. Gelukkig krijg je al veel Engels mee door muziek te luisteren, tv te kijken of te gamen. Daardoor snap je het meeste wel, maar zelf spreken of schrijven in het Engels valt niet altijd mee.

Duits

Lang had Duits op de middelbare school geen best imago. Je ouders zullen het vak kennen van het eeuwige rijtjes stampen. Maar, mensen die Duits spreken, zijn heel gewild bij Nederlandse bedrijven. Duitsland is onze belangrijkste handelspartner en zal dat ook nog wel even blijven. Naast dat het voor je werk handig is, heb je plezier van Duits als je graag op wintersport gaat of op vakantie gaat naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland.

Frans

De Franse taal reikt veel verder dan alleen Frankrijk. In grote delen van de wereld wordt Frans gesproken, zoals in Afrika en in Canada. Zeker als je in het toerisme wil gaan werken of de hotelschool wil gaan volgen, is het handig om al op de middelbare school Frans te leren. En daarnaast is Frankrijk een van de belangrijkste handelspartners van Nederland.

Chinees

Als schoolvak is Chinees nog niet heel ver ontwikkeld in Nederland, maar je kunt ook op andere manieren de taal leren. Doordat de taal vrij moeilijk is om te leren met de verschillende tonen, kun je er maar beter vroeg mee beginnen. China is een wereldmacht en het ziet ernaar uit dat het land een steeds grotere rol op het wereldtoneel zal innemen. Chinees wordt de taal waarmee jij je gaat onderscheiden van anderen op de arbeidsmarkt!

Nederlands

Misschien een wat vreemde eend in de bijt is de vijfde taal die we in dit rijtje noemen: Nederlands. Voor de meeste Nederlanders is Nederlands de moedertaal, de taal waarin je denkt en droomt. Door je vaardigheid in je eigen taal te ontwikkelen, leer je later makkelijker andere talen. Bovendien is het natuurlijk niet bepaald chique om later een belangrijk artikel te schrijven vol spelfouten. Of om – als je geïnterviewd wordt voor televisie – niet goed uit je woorden te komen. Staar je dus niet alleen blind op vreemde talen, zorg ook dat je professioneel kunt omgaan met je eigen taal.

Heb je een andere moedertaal dan het Nederlands? Koester die en blijf de taal spreken. Ook daar heb je enorm veel profijt van.

Hulp nodig bij het leren van een vreemde taal? Bij Regina Coeli kun helpen we je graag. Lees meer >

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.