De taal van het Braziliaans carnaval

door Regina Coeli

Ieder jaar barst in Brazilië het carnaval los. Officieel duurt het carnaval van zondag tot en met dinsdag, maar ook in de maanden vooraf wordt er al flink gefeest. Bijvoorbeeld tijdens de zogenaamde blocos, straatfeesten in de verschillende wijken. De sambascholen zijn het hele jaar bezig met de voorbereidingen van het carnaval. Bent u tijdens het carnaval in Brazilië, dan komt onze woordenlijst u goed van pas.

Zeg je carnaval in Brazilië, dan zeg je sambamuziek. Die muziek hoor je overal tijdens het carnaval. Het hoogtepunt van het carnaval zijn de verschillende parades van de sambascholen – Desfile das Escolas de Samba. Praalwagens (carro alegórico) met prachtig uitgedoste danseressen begeleid door opzwepende sambamuziek trekken door de straten. Iedere sambaschool kiest een thema (enredo) en werkt dat volledig uit in een presentatie met verschillende delen (alas). De parades zijn gigantisch van opzet. De bekendste parade vindt plaats in de Sambódromo in Rio de Janeiro.

De presentatie van een sambaschool start met de Comissão de Frente, een groep van 10 tot 15 deelnemers die het publiek begroeten en het thema introduceren met een bijzondere coreografia. Daarachter volgt de rest van de presentatie met de bateria, de sambaband, als een niet te missen onderdeel. Voor de bateria danst de rainha da bateria, de koningin van het carnaval. Het winnen van een parade is niet alleen een eer voor de sambaschool, maar ook voor de wijk waarin de sambaschool zich bevindt.

Een sambaschool is sterk verbonden met de wijk. Het hele jaar zijn vrijwilligers bezig met het maken van de kostuums (fantasias) met veren (penas) en pailletten (lantejoulas) en van de praalwagens. De muziek en de dans worden ingestudeerd totdat het perfect is.

Tijdens het carnaval worden er ook iedere avond thematische bals (baile de carnaval) georganiseerd. De toegangsprijzen hiervoor kunnen flink oplopen.

Bent u tijdens het carnaval in Brazilië, dan komen onderstaande woorden u goed van pas.

 

Sambar samba dansen
Pular carnaval carnaval vieren
desfilar paraderen
Desfile das escolas de samba Optocht
Esquenta de carnaval opwarmen voor carnaval
Ensaio das escolas de samba repetitie van een sambaschool
Bateria drumband
Comissão de Frente de groep die het thema van de sambaschool introduceert en het publiek begroet
Enredo het thema van een paradepresentatie
ala onderdeel van een presentatie door een sambaschool
Rainha da bateria de koningin van de sambaband
Fantasia kostuum
Lantejoula paillet
Penas veren
Carro alegórico praalwagen
Trio elétrico band op een praalwagen
Baile de carnaval carnavalsbal
Marchinhas de carnaval carnavalsmuziek

Echt Braziliaans Portugees leren?

Bent u vaker in Brazilië, dan loont het de moeite om Portugees te leren. Onze cursisten leren in een aantal dagen of weken de taal spreken en de cultuur kennen. Hoe lang uw training zal duren, is afhankelijk van het niveau dat u wilt bereiken. Kijk voor meer informatie op de pagina over de training Portugees.

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.