A Carnevale ogni scherzo vale

door Regina Coeli

Met carnaval telt elke grap. Dat is de letterlijke vertaling van het Italiaanse gezegde ‘A Carnevale ogni scherzo vale’. Hiermee wordt bedoeld dat je iemand tijdens carnaval op een goedmoedige manier in de maling mag nemen. Ieder land in Europa heeft zo zijn eigen tradities tijdens carnaval en net zoals in Italië iedere regio zijn eigen culinaire specialiteit kent, zo viert in Italië iedere regio carnaval op geheel eigen wijze!

Carnaval van Venetië tot Puglia

Wereldberoemd is het carnaval in Venetië, waarin de maskers en de kostuums de hoofdrol spelen. Het carnaval in Viareggio, in Toscane, is beroemd om zijn optocht met praalwagens, die vaak een verwijzing hebben naar politieke situaties en/of politici. In de hak van Italië, in Puglia, is het carnaval van Putignano bekend, één van de oudste carnavalsfeesten in Italië (vanaf 1394) en ook hier spelen praalwagens een grote rol.

Italiaanse culinaire specialiteiten tijdens carnaval

Het woord carnaval komt van het Latijnse ‘carnem levare’, oftewel het weghalen/weglaten van het vlees, wat  weer verwijst naar de dag vóór de vastentijd, de tijd  waarin er tot Pasen geen vlees gegeten werd.

Tijdens carnaval worden verschillende culinaire specialiteiten gegeten. Ook hiervoor heeft elke regio zijn eigen specialiteit:

  • In Veneto worden ‘fritole’ gegeten, een soort oliebollen
  • In Lombardia heb je de ‘chiacchiere’ (van het werkwoord chiacchierare = kletsen), gefrituurde koekjes met suiker. Deze specialiteit wordt in verschillende regio’s gemaakt, maar heeft overal een andere naam: ‘crostoli’ in Venezia, ‘sosole’ in Verona, ‘cenci’ in Toscana en in Rome heten ze ‘frappe’.
  • In Umbria bakt men ‘struffoli’, een soort kleine oliebollen, bedekt met honing.
  • In Puglia maakt men ‘zeppole’, ook weer een soort oliebollen met de schil van sinaasappel erin verwerkt.

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

Wilt u ook een bella figura slaan in Italië en de juiste toon aanslaan? Volg dan een taaltraining Italiaans bij Regina Coeli. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.