Welke taal kun je het best leren voor een bloeiende carrière?

10 september 2019
door Regina Coeli

Steeds meer werkgevers zoeken medewerkers die Chinees spreken. Dat concludeerde vacaturesite Indeed naar aanleiding van een onderzoek dat ze deden in augustus 2019. Indeed vergeleek de gevraagde taalkennis in vacatures met die van een jaar eerder en zag een explosieve stijging van bijna 70% als het gaat om kennis van het Chinees (Mandarijn).

Gestegen vraag naar Chinees en Nederlands

Opvallend is ook de stijging van 24% van vacatures waarin specifiek om kennis van de Nederlandse taal gevraagd wordt. Naast een gestegen vraag naar kennis van de Nederlandse en Chinese taal, zoeken werkgevers ook vaker mensen die Frans, Italiaans, Portugees of Japans spreken.

Minimaal twee talen spreken

De meest gevraagde taal in vacatures is Nederlands. Duits en Engels bezetten respectievelijk de tweede en derde plek in de ranking van meest gevraagde talen. Overall conclusie van het onderzoek is dat je voor veel functies minimaal twee talen moet spreken.

Met welke taal verdien je meer?

De Zwitserse onderzoeker François Grin heeft berekend dat het leren van de Engelse taal het meest rendabel is voor Europeanen. De moeite die je ervoor moet doen, verdien je het snelst weer terug. Duits en Frans zijn voor Europeanen een goede keuze, maar hij berekende ook dat kennis van het Chinees op de arbeidsmarkt snel in waarde zou stijgen.

De snelle opmars van Chinees werd ook opgemerkt door de Katholieke Universiteit Leuven die onderzoek deed naar de situatie in België. Professor Luc Sels noemt Chinees “de ultieme troef voor je loon en voor je carrière”. Beheers je de Chinese taal en heb je verder de juiste papieren, dan verdien je 7,09% meer volgens het Leuvense onderzoek.

De beste keuze voor jou

Er is dus meer aandacht voor het spreken van talen. Maar welke taal kun jij het best leren? Moeten we allemaal Chinees leren? Dat hangt er maar vanaf. Laat de keuze van de taal afhangen van factoren als:

  • Met welke landen doet het bedrijf waarvoor je werkt zaken?
  • In welke landen is je bedrijf nog meer gevestigd?
  • Wat zijn de belangrijkste exportlanden voor de branche waarin je werkt?
  • Welk land loopt voorop in je vakgebied?


Aan de slag met taal!

Wil je ook je taalkennis uitbreiden? De taaltrainers van Regina Coeli helpen je er graag bij. Tijdens een intensieve training zet je snel grote stappen in het leren van een vreemde taal. Neem contact met ons op voor het bespreken van de mogelijkheden.

Lees meer:

 


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.