Maak ook buitenlandse leeskilometers

door Regina Coeli

Vroeger op school heb je vast vaak gehoord dat het lezen van boeken goed is voor je taalontwikkeling. Hoeveel er in het onderwijs ook is veranderd, op scholen wordt er nog steeds op gehamerd dat je leeskilometers moet maken. Een idee dat al die jaren heeft doorstaan, moet wel waar zijn, zou je zeggen. Sterker nog, ook als je als volwassene een vreemde taal leert, helpt het lezen van boeken je bij het ontwikkelen van je taalvaardigheid.

Met het lezen van een boek in een vreemde taal, ontwikkel je niet alleen je woordenschat, maar krijg je ook meer gevoel voor zinsbouw, ritme in de taal en de toepassing van grammatica. Je leert verschillende spreekstijlen kennen door conversaties te lezen. Doordat je de woorden voor je ziet, kun je ze bovendien beter onthouden.

Pak er dus weer eens een boek bij. Bewijs jezelf dat je - ondanks alle afleidingen die op de loer liggen - nog de concentratie kunt opbrengen om een heel boek uit te lezen. In een andere taal nog wel! Nu de zomer aanbreekt, is het een perfect moment om een leeslijst samen te stellen voor op het strand, in de tuin of gewoon thuis op de bank.

Welk boek kies je?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is welk type boek het meest geschikt voor je is. Dat is afhankelijk van je niveau en je interesses. Het is wellicht wat te hoog gegrepen om direct La Divina Commedia van Dante Alighieri in het Italiaans te lezen of À la recherche du temps perdu van Proust in het Frans, maar wat dacht je hiervan?

Kinderboeken
Lees bijvoorbeeld de fantasierijke verhalen van Geronimo Stilton in de oorspronkelijke taal, het Italiaans.

Strips
Tin Tin (Kuifje) en Asterix & Obelix zijn bekende Franse strips. De plaatjes helpen mee om de tekst te begrijpen.

Young adult boeken
Lees bijvoorbeeld de Twilight Serie in het Engels.

Easy reading boeken
Populaire boeken herschreven in een eenvoudige stijl. Zie bijvoorbeeld easyreaders.eu.

Volwassenenliteratuur (voor gevorderden)
Er is een enorm scala aan boeken voorhanden. Kies een boek uit een genre dat je aanspreekt en kies in het begin vooral boeken die je al in het Nederlands hebt gelezen, zodat je het verhaal kent.

Hoe lees je een boek in een andere taal?

Als je eenmaal begint aan een boek, wil je het natuurlijk wel uitlezen. We geven drie tips om het makkelijker te maken een boek vlot door te lezen zonder dat je voortijdig afhaakt.

Leestip 1:
Ga niet direct ieder woord opzoeken dat je niet kent. Probeer de betekenis van een woord te raden vanuit de context. Lukt het dan nog niet, onderstreep het woord en lees verder. Zoek het woord pas later op. Zo zorg je ervoor dat je door kunt blijven lezen en in het verhaal komt.

Leestip 2:
Maak notities van nieuwe woorden, ingenieuze zinsconstructies en mooie passages. Op gestolen momenten kun je je notitieboekje erbij pakken en je notities nog eens lezen.

Leestip 3:
Lees je boek en luister tegelijk naar het audioboek.


We wensen je veel leesplezier!


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`