Doorstaat jouw Duits de zakelijke toets?

door Regina Coeli

Veel Nederlanders spreken wel een beetje Duits. Kun je je daarmee redden als je om zakelijke redenen naar Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland gaat? 

Als het een hele tijd geleden is dat je Duits hebt gesproken of als je nog nooit een zakelijk gesprek in het Duits hebt gevoerd, ga er dan niet vanuit dat je Duits op het juiste niveau is om zaken te doen in een Duitstalig gebied.

Duitsers hechten veel waarde aan hun taal. Slagen in Duitsland kan afhankelijk zijn van jouw beheersing van de Duitse taal en je kennis van de Duitse cultuur. Als je serieus zaken wil doen in Duitsland, is het verstandig om ook de taal en cultuur serieus te nemen.

De magie van een week in Vught

Niets staat je in de weg om zaken te doen in het Duits. Na vijf dagen bij Regina Coeli in Vught ben jij er namelijk wel klaar voor. 

We spreken met Claudia Gratzer, hoofd van de Duitse sectie van Regina Coeli, over de methode waarmee cursisten van maandag tot en met vrijdag volgens een persoonlijk programma volledig worden ondergedompeld en uitgedaagd in het Duits. Die ene werkweek is voor de meeste cursisten de juiste basis om met succes zaken te doen in Duitsland, Oostenrijk en Zwitersland. Dat is vijf dagen hard doorbikkelen. De laatste dagen merk je de magie van deze methode.

Je hoort wel eens dat mensen het gevoel hebben dat ze in vijf dagen bij Regina Coeli meer Duits hebben geleerd dan in alle jaren op de middelbare school. Hoe kan dat?
“Wij werken met een communicatieve aanpak. Vanaf de eerste les gebruiken we interactieve situaties waarin we grammatica, woordenschat en het formuleren van goede zinnen verweven. Het is een spiraal van direct spreken, input en reflectie, het in praktijk brengen van nieuwe kennis, automatiseren door te spreken. En dat doen we natuurlijk op maat. Daarbij werken rolspelen wonderbaarlijk goed.”

Wat zijn cultuuraspecten die wel eens onderschat worden door Nederlanders?
“Ik denk dat er drie belangrijke aspecten zijn. Ten eerste is dat de formaliteit en het tonen van respect bij een eerste contact. Ook Duitsers willen gezellig zijn, maar niet aan het begin van een eerste meeting. Een tweede punt is de hiërarchie. Beslissingen worden niet door medewerkers maar door het management genomen.

Een derde aspect is de behoefte aan zekerheid en de vrees de controle te verliezen in een zakenrelatie. Eerst elkaar leren kennen voordat men met elkaar in zee gaat betekent dat een e-mail met een mooie offerte en een telefoontje niet genoeg is om zaken te doen. Als je tijd en aandacht investeert in een contact kan dat een werkrelatie voor het leven opleveren.”

Op welke manier leert de cursist bij Regina Coeli meer over de Duitse cultuur?
“Gesprekken over cultuurverschillen zijn onderdeel van elke training, afhankelijk van de aanwezige ervaring. Het begint met de waarneming van “duzen en siezen” en het gaat verder bij het oefenen van de beleefde “zou-vorm” (Konjunktiv). Soms gaan we gericht in op de Duitse onderhandelcultuur en hoe je je taal daarop aanpast. Ook de regionale verschillen binnen de federatie in Duitsland zijn vaak onderwerp van gesprek.”

Een week Duits leren

Tijdens een training bij Regina Coeli werk je met taaltrainers aan jouw persoonlijke doelen, op jouw niveau en binnen jouw context. Door de training volledig aan te laten sluiten bij jouw situatie zorgen we ervoor dat jij veel progressie boekt. Je krijgt individuele lessen van native speakers. Zij leren je de finesses van de Duitse taal en cultuur.

Veel cursisten kiezen voor een training van vijf dagen. Is dat voor jou wat te veel of zou je liever nog langer Duits leren? Dat kan. Je kunt zelfs bij ons terecht voor een training in het weekend!

Lees meer over een training Duits
Een week Duits leren

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`