Arabisch leren. Waar begint u (aan)?

20 februari 2019
door Regina Coeli

Arabisch is een van de meest gesproken talen ter wereld. De kans dat u in de steeds verder globaliserende wereld met Arabisch sprekende mensen te maken krijgt, wordt dan ook steeds groter. Hoe begint u met het leren van Arabisch? En waar begint u eigenlijk aan?

Welk Arabisch wilt u leren?

Een belangrijke keuze die u eerst moet maken, is welk Arabisch u gaat leren:

  1. Klassiek Arabisch. Dit is het Arabisch van de koran.
  2. Modern standaard Arabisch. De standaardvorm van het Arabisch die in het hele gebied gebruikt wordt op schrift, maar eigenlijk nergens in de zuivere vorm gesproken wordt.
  3. Een van de dialecten van het Arabisch. In de 26 landen waar het Arabisch een officiële taal is, worden verschillende dialecten gesproken. Grote kans dat mensen die een ander Arabisch dialect spreken, elkaar niet verstaan. Zo verschillend zijn de dialecten.


Wij adviseren om te starten met het leren van modern standaard Arabisch, omdat u daarmee in de hele Arabische wereld terecht kunt Het is weliswaar niet de taal die dagelijks wordt gesproken, maar mensen begrijpen u wel! De stap naar het leren van een specifiek dialect is daarna eenvoudiger te zetten. Andersom: van één van de dialecten naar het Modern Standaard Arabisch, is heel lastig. Zeker ook omdat de dialecten geen geschreven taal kennen.

De eerste stappen op het Arabische pad

De eerste stap is het leren van het Arabische alfabet en het schrift. Bestudeer het 28 letterige alfabet goed en oefen met schrijven. Let op, het Arabisch wordt van rechts naar links geschreven en gelezen!

Bij het leren van het alfabet hoort natuurlijk ook het uitspreken van de klanken. Het Arabisch kent een aantal klanken die we in het Nederlands niet tegenkomen. Een andere moeilijkheid is dat een Arabische tekst bijna alleen maar bestaat uit medeklinkers. Alleen de lange klinkers a, i en u worden geschreven, de korte klanken niet.

Het oefenen met schrijven en de uitspraak doet u met voor u relevante woorden en zinnen. Zo slaat u twee vliegen in één klap en ontwikkelt u direct een basis woordenschat. Als u het schrift goed beheerst, kunt u stapsgewijs uw kennis van de Arabische taal uitbreiden.

Arabisch leren van een sterk docententeam

Arabisch leren is echt wat anders dan het leren van een westerse taal. Met de juiste hulp is het echter vooral een heel leuk proces. Uw hersens worden flink aan het werk gezet en u leert ondertussen veel over de Arabische cultuur.

Language Institute Regina Coeli is vooral gespecialiseerd in zakelijke taaltrainingen. Als u zakendoet in Arabischsprekende landen, dan kunnen wij u in korte tijd de basis van het modern standaard Arabisch leren. U krijgt les van een team van docenten die Arabisch als moedertaal hebben en bovendien ervaren docenten zijn. Informeert u eens vrijblijvend naar de mogelijkheden van een training Arabisch.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Bent u geïnteresseerd in taal en carrière? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en u ontvangt maandelijks onze laatste blogberichten in uw mailbox.