De training Duits van Marieke

Door de ogen van Marieke

In deze rubriek leest u meer over hoe onze cursisten hun taaltraining bij Regina Coeli ervaren. Onderstaand een dag uit de week van Marieke, die een taaltraining Duits volgde bij Regina Coeli.

Zondag

Aankomst in Vught

Ik heb pas een nieuwe baan op een HR-afdeling van een bedrijf met een Duitse moeder. Al snel realiseerde ik me: “Dat ga ik niet redden met het Duits dat ik op school heb geleerd.” Tijdens de intake adviseerde de taaltrainer me om een intensieve individuele training Duits te volgen. Door in een korte tijd heel geconcentreerd de taal te leren, schijn je het best je schroom opzij te zetten om Duits te spreken. Dat heb ik geweten!

Op zondag in het begin van de avond vertrok ik al naar Vught. In de lobby was er een rustige bedrijvigheid. Ik werd naar mijn kamer gebracht en uitgenodigd om nog iets te komen drinken in de bar. De kamer in Eikenheuvel was modern en best klein, maar zoals in de loop van de week zou blijken: precies goed voor mij. 

Maandag

Start van de training

Na het ontbijt op maandagochtend kreeg ik een uitleg van mijn programma van een Duitse docente. Iedere dag was vol gepland. Ik vroeg me af of ik wel de kans zou krijgen om mijn sportkleren uit mijn koffer te halen. Lang had ik niet om daarover na te denken, want de bel ging en iedereen stond op: de lessen begonnen. Ik moest op de tweede verdieping zijn voor mijn eerste les met Frau Gratzer. Ik merkte dat ik best nerveus was, maar dat was snel over toen een vlotte dame me begroette: de Duitse Claudia. Met haar zou ik deze week iedere ochtend starten met zakelijke conversatie. Voor ik het wist zat ik honderduit met haar over mijn werk te praten. Het uur vloog om! Yes!

De tweede les bracht ik door in het talenpracticum. Ik kon inloggen op het e-learningsysteem e-Regina. Daar stonden oefeningen klaar, die voor mij geselecteerd waren. E-regina kende ik al, omdat ik er thuis ook al mee gewerkt had om de training voor te bereiden. Toen de bel ging, was het pauze en ging iedereen naar beneden. Koffie! Daar was ik wel aan toe.

Dinsdag

Programma tot 21.00 uur

Op dinsdag begon ik met een yogales met vijf andere cursisten. Sommigen van hen hadden nog nooit yoga gedaan, maar zij konden alle oefeningen gewoon meedoen. Daarna even lekker douchen en vervolgens naar het restaurant voor een ontbijt.

Dinsdag verliep eigenlijk hetzelfde als maandag, met het verschil dat ik veel makkelijker sprak. Kon ik maandagavond nog even gaan hardlopen, nu stond er een avondprogramma op mijn rooster. In een groepje met cursisten van ongeveer hetzelfde niveau speelden we een spel in het Duits. Het was soms echt hilarisch. Vervolgens gingen we met dezelfde groep en taaltrainer naar het restaurant. Het hele diner spraken we Duits. Nu ik zo’n gezellig groepje kende, ging ik na het diner nog even een wijntje drinken in de bar, maar daarna ging ik naar bed.

Woensdag

Een dipje

Woensdag… tjee, ik wist even niet hoe ik het had. Ik was moe en ik zag het even niet meer zitten. Niet dat ik de training niet leuk vond. Maar het was zoveel. De receptioniste had een paracetamolletje voor me en vertelde dat het normaal was. En wat was ik blij dat er die avond weer een yogasessie op het programma stond. Dat was precies wat ik nodig had. Die avond sliep ik als een roos.

Donderdag

Plotseling gaat het spreken vanzelf!

Hoe anders was donderdag. Heerlijk! Het leek wel of het allemaal vanzelf ging. Eén van mijn docenten raadde wat ik dacht. “Ja, op de vierde dag krijg je een boost omdat je in het ritme zit en dan echt merkt hoeveel je al geleerd hebt.” Die avond had ik weer een avondprogramma. Wat hebben we gelachen tijdens de discussie over welke beroemdheden we aan tafel zouden uitnodigen. De taaltafel daarna was heel anders dan die van dinsdag. De stemming zat erin! Maar dan wel in het Duits natuurlijk! Het werd ietsje later dan de vorige avonden…

Vrijdag

Een afscheid vol trots

En dan vrijdag. Het was een dag van afscheid nemen. Na iedere les nam ik afscheid van één van mijn docenten. Mijn mentor sprak de week en mijn resultaat met me door. Wat was ik trots! Ik kon niet wachten om naar huis te gaan en aan iedereen te vertellen wat ik had meegemaakt. Aan de andere kant wilde ik ook niet dat het al afgelopen was.

Mijn training in het kort: pittig, leerzaam en leuk. Het was een ervaring die ik niet had willen missen. Als de kans zich voordoet, zou ik heel graag nog eens terugkomen.


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`