Zakendoen in Ierland

door Regina Coeli

De 'Celtic Tiger'. Zo werd Ierland genoemd rond de eeuwwisseling. Het land dankte deze bijnaam aan de enorm snelle groei. Van 1995 tot 2000 bedroeg die zelfs 10%. Veel internationale bedrijven zoals Google en Apple stichtten er hun Europese hoofdkantoren. Natuurlijk zijn er ook veel bekende Ierse bedrijven, waaronder Penneys – bekend van de Primark winkels in heel Europa – en Diageo, de eigenaar van Guinness bier. 

 

Tien tips voor zakendoen in Ierland

  1. De Ieren zijn erg geïnteresseerd in mensen, dus het is belangrijk om te vragen hoe het met iemand gaat.
  2. Het is gebruikelijk om elkaars hand te schudden bij begroeting en afscheid, of het nu in een zakelijke context is of bij een informele bijeenkomst.
  3. De Ieren zijn net zo gericht op de korte termijn als de Britten en de Amerikanen in tegenstelling tot de langetermijn oriëntatie van bijvoorbeeld de Duitsers en de Chinezen. In andere woorden, de financiële resultaten van dit jaar zijn belangrijker dan die van over tien jaar.
  4. De Ieren gaan vrij soepel om met de tijd. Verwacht niet dat ze precies op tijd verschijnen bij sociale gelegenheden, maar ze maken het niet bont: binnen een kwartier zijn ze er. Zakelijke bijeenkomsten daarentegen starten op tijd. 
  5. Een business plan is vaak een richtlijn of een startpunt en geen vastomlijnd, gestructureerd plan dat precies gevolgd moet worden. 
  6. Hoewel de Ieren overkomen als heel makkelijk in de omgang, zijn ze in onderhandelingen zeer vasthoudend. Ze hechten veel waarde aan feiten en houden niet van ongegronde claims.
  7. Connecties zijn belangrijk als u zaken doet in Ierland. Het is soms belangrijker wie u kent dan wat u weet.
  8. Zakenrelaties floreren op de golfbaan.
  9. Als je in een pub bent met collega’s of vrienden, dan wordt van iedereen verwacht dat hij voor iedereen een rondje drankjes koopt en niet alleen voor zichzelf!
  10. Een drankje weigeren kan in Ierland gezien worden als een belediging.

Cursus Engels van Ierse taaltrainers

Wil je in Nederland al kennismaken met de typisch Ierse zakencultuur en tegelijkertijd werken aan je communicatieve vaardigheden in de Engelse taal?  Bij taleninstituut Regina Coeli kun je tijdens een cursus Engels ook les krijgen van taaltrainers die geboren en getogen zijn in Ierland.

Bronnen:


Zakendoen met de Ieren in BNR Wereldveroveraars

Beluister de volledige aflevering van Wereldveroveraars op de website van BNR of in een podcast-app. 

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`