Zakendoen in Ierland

door Regina Coeli

Ierland was rond de eeuwwisseling zeer in trek in de internationale zakenwereld. Voordat de economische crisis toesloeg in 2008, kende het land een snelle groei. Van 1995 tot 2000 bedroeg die zelfs 10%. Deze snelle groei bezorgde Ierland de naam ‘Celtic Tiger’. Veel internationale bedrijven zoals Google en Apple stichtten er hun Europese hoofdkantoren. Natuurlijk zijn er ook veel bekende Ierse bedrijven, waaronder Penneys – bekend van de Primark winkels in heel Europa – en Diageo, de eigenaar van Guinness bier. 

 

Tien tips voor zakendoen in Ierland

  1. De Ieren zijn erg geïnteresseerd in mensen, dus het is belangrijk om te vragen hoe het met iemand gaat.
  2. Het is gebruikelijk om elkaars hand te schudden bij begroeting en afscheid, of het nu in een zakelijke context is of bij een informele bijeenkomst.
  3. De Ieren zijn net zo gericht op de korte termijn als de Britten en de Amerikanen in tegenstelling tot de langetermijn oriëntatie van bijvoorbeeld de Duitsers en de Chinezen. In andere woorden, de financiële resultaten van dit jaar zijn belangrijker dan die van over tien jaar.
  4. De Ieren gaan vrij soepel om met de tijd. Verwacht niet dat ze precies op tijd verschijnen bij sociale gelegenheden, maar ze maken het niet bont: binnen een kwartier zijn ze er. Zakelijke bijeenkomsten daarentegen starten op tijd. 
  5. Een business plan is vaak een richtlijn of een startpunt en geen vastomlijnd, gestructureerd plan dat precies gevolgd moet worden. 
  6. Hoewel de Ieren overkomen als heel makkelijk in de omgang, zijn ze in onderhandelingen zeer vasthoudend. Ze hechten veel waarde aan feiten en houden niet van ongegronde claims.
  7. Connecties zijn belangrijk als u zaken doet in Ierland. Het is soms belangrijker wie u kent dan wat u weet.
  8. Zakenrelaties floreren op de golfbaan.
  9. Als u in een pub bent met collega’s of vrienden, dan wordt van iedereen verwacht dat hij voor iedereen een rondje drankjes koopt en niet alleen voor uzelf!
  10. Een drankje weigeren kan in Ierland gezien worden als een belediging.

Cursus Engels van Ierse taaltrainers

Wilt u in Nederland al kennismaken met de typisch Ierse zakencultuur en tegelijkertijd werken aan uw communicatieve vaardigheden in de Engelse taal?  Bij taleninstituut Regina Coeli kunt u tijdens een cursus Engels ook les krijgen van taaltrainers die geboren en getogen zijn in Ierland.

Bronnen:


Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Engels?

Wilt u overtuigend kunnen presenteren in het Engels? We leren het u graag. Neem contact met ons op voor het bespreken van uw wensen.


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.