Leer gebarentaal bij Regina Coeli

door Regina Coeli

Cursisten van Regina Coeli leren sinds kort naast Engels, Duits of een andere taal waarin ze heel goed willen worden, nog een extra taal: Nederlandse Gebarentaal (NGT).

Anders dan bij de andere talen leer je gebarentaal niet tijdens privélessen volgens een vast rooster. Je leert op de juiste manier met je handen spreken in de bar van het taleninstituut.

De koffiebar wordt sinds kort gerund door een Gebaarista. Dat is een barista met een auditieve beperking. We communiceren met haar via gebarentaal. Omdat de meeste mensen dat niet beheersen, kunnen ze ter plekke de gebaren leren en direct toepassen. Onze leverancier Hutten heeft hiervoor een systeem ontwikkeld waarmee je via een scherm op de balie vliegensvlug de juiste gebaren kunt bekijken.

Gebarentaal kwam in Nederland enorm in de belangstelling te staan toen een doventolk een vaste plek kreeg naast Mark Rutte tijdens de coronapersconferenties. Sinds 2021 is gebarentaal een officiële taal in Nederland. Hoog tijd dus dat we daar ook bij Regina Coeli aandacht aan gaan schenken!

We verzorgen geen volledige trainingen gebarentaal. Wel willen we door dit initiatief aandacht schenken aan gebarentaal en iemand met een auditieve beperking een leuke werkplek bieden.


Wist je dat:

  • Nederlandse gebarentaal (NGT) een officiële taal is in Nederland sinds 2021.
  • Er geen universele gebarentaal is. Veel landen en regio’s kennen hun eigen gebarentaal.
  • Vingerspelling geen onderdeel is van een gebarentaal, maar een codesysteem. In Nederland wordt het niet veel gebruikt, maar in de Verenigde Staten juist wel.
  • Er binnen sommige kloosterorden ook gebarentaal werd gebruikt. Als je een gelofte van stilte had afgelegd, was dat een manier om toch met elkaar te communiceren.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
` E_NOTICE Error in file »15.include.cache.php« at line 10: Undefined index: outputMode