Houd je zaag scherp

door Regina Coeli

Taal is ons belangrijkste gereedschap om te kunnen communiceren. Zonder taal kunnen we niet uitdrukken hoe we ons voelen, wat we willen en wie we zijn. Dat gevoel herken je misschien als je plotseling iets in het Engels, Duits of Frans moet vertellen. Terwijl je zoekt naar de juiste woorden, voel je de frustratie opborrelen.

Als taal ons belangrijkste gereedschap is, zorg er dan voor dat het goed werkt. “Houd de zaag scherp”, noemt Stephen Covey dat in zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’. Hij bedoelt hiermee dat je de tijd moet nemen om jezelf te verbeteren zodat je beter werk kunt leveren.

Het mooie is dat je taal zich op een natuurlijke manier blijft ontwikkelen doordat je communiceert. Jouw taalvaardigheid in je moedertaal is het resultaat van jaren oefenen, gecorrigeerd worden, spelen met de taal, lezen en door met anderen te spreken. Ook nu nog. En zo gaat dat ook met vreemde talen.

Hoe scherp ben jij in een vreemde taal?

Misschien heb je zelf wel eens gezegd of gedacht: “Ik kan me aardig redden in het Engels.” Als je lang geleden Engels hebt geleerd en de taal weinig gebruikt hebt, dan weet je heus de basis nog wel en kun je je best verstaanbaar maken. Maar vlot iets vertellen, een e-mail schrijven of een zakelijke tekst lezen? Dat is een stuk moeilijker. Laat staan dat je precies kunt uitdrukken wat jij ergens van vindt of helder uit de doeken kunt doen wat jouw idee is. Op zo’n moment ben je even een klein kind dat niet uit zijn woorden kan komen. Toch lastig als je Engels (Duits, Frans of een andere taal) nodig hebt voor je werk!

Als je zo’n situatie herkent, dan kom je op een aantal punten taal tekort:

  • Je spreekt met standaardwoorden en -zinnen. Daar kun je weinig persoonlijkheid in leggen.
  • Het duurt even voor je op de juiste woorden komt.
  • Je kent de juiste woorden niet. Je hebt geleerd over schoolse onderwerpen, niet over zakelijke onderwerpen of over de dingen die je nu bezig houden.
  • Je kent de grammatica misschien nog wel, maar toepassen in een gesprek is moeilijk.
  • De taal heeft zich ontwikkeld. Doordat jij er niet mee bezig bent geweest, loop je een tikje achter. Vergelijk het met een vriend die je twintig jaar niet gezien hebt. Dan heb je even tijd nodig om bij te praten.


En dan loont het om te investeren in taal! Door een taal beter te spreken, kun je je werk beter doen, een nieuwe baan vinden, een stapje hogerop komen of gewoon beter contact leggen met mensen die die taal spreken.

Het goede nieuws...

Denk je nu: “Ik heb geen jaren de tijd om mijn achterstand in te halen.” Dan hebben we goed nieuws:

  1. Je leert een vreemde taal sneller dan je moedertaal.
  2. Met de juiste methode activeer je de kennis die je al hebt.
  3. Je hoeft niet het hele woordenboek en alle grammatica te kennen. Als je precies leert wat jij nodig hebt, ga je direct op je doel af en heb je dat sneller bereikt.

Wij kunnen je helpen om jouw taalvaardigheid snel op het juiste niveau te krijgen. Dan is je zaag in een mum van tijd weer scherp. Neem maar eens contact met ons op of bekijk onze taaltrainingen.

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`