Een derde Nederlanders laat taal vakantieland bepalen

door Regina Coeli

Eten bestellen in een taal die je niet spreekt? Een op de vijf Nederlanders vermijdt restaurants zonder Engelse menukaart tijdens hun vakantie. Taal speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een vakantiebestemming, zo blijkt uit nieuw onderzoek van taleninstituut Regina Coeli.

Bijna 40% van de Nederlanders geeft de voorkeur aan toeristische gebieden waar Engels goed begrepen en gesproken wordt. Ondanks dat ruim drie op de vier Nederlanders denkt Engels goed tot zeer goed te spreken, wordt er regelmatig teruggegrepen naar hun moedertaal wanneer ze woorden niet weten (35%) en ongeveer net zo vaak wordt er met handen en voeten gecommuniceerd (31%).

Verbondenheid met lokale cultuur

Regina Coeli liet het onderzoek uitvoeren om meer te weten te komen over de rol van taal op vakantie en de betrokkenheid van Nederlandse vakantiegangers bij de cultuur van de bestemming. Huub Dekkers, algemeen directeur bij Regina Coeli: “Het is mooi om te zien dat de meeste Nederlanders (44%) zich meer verbonden voelen met de lokale cultuur als ze de taal spreken. Dat kan verklaren waarom een meerderheid (53%) van de respondenten een aantal basiswoorden of zinnen in de taal van bestemming leert voor de vakantie. Als taleninstituut moedigen wij dat natuurlijk aan. Het is een enorme verrijking als je meer weet over de taal en cultuur van het land waarin je verblijft.”

(tekst loopt door onder de grafiek)

Taalvaardigheden van Nederlanders

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders zelfverzekerd zijn als het gaat om hun Engelse taalvaardigheden. Een meerderheid van de Nederlanders (72%) geeft aan de Engelse taal goed of zeer goed te beheersen. Ongeveer een kwart van de Nederlanders (24%) kan gesprekken in het Engels volgen en eenvoudige zinnen formuleren. Een kleine groep Nederlanders (4%) beheerst de Engelse taal helemaal niet. Naast Engels is de talenkennis van Nederlanders beperkt. Waar Duits nog goed of zeer goed wordt gesproken door 37% van de Nederlanders is dat bij Frans, de nummer drie, nog maar 9%. Over het algemeen denken mannen (30%) vaker dat ze zich goed kunnen redden in een andere taal dan vrouwen (18%).

(tekst loopt door onder de grafiek)

Opvallend is dat Nederlanders zo enthousiast zijn over hun kennis van het Engels, terwijl Engels bij Regina Coeli de populairste taal is om te leren. Dat is te verklaren met behulp van de algemene taalvaardigheidsniveaus. Met een B1-niveau kun je je in de meeste situaties goed redden. Zodra je de taal zakelijk moet gaan spreken, is er wel werk aan de winkel!

De cijfers corresponderen dan ook met wat we bij Regina Coeli zien:

Engels:

  • Tweederde van de cursisten van Regina Coeli heeft bij aanvang een B1-startniveau.
  • Slechts 4% van de cursisten start als een totale beginner.


Duits:

  • Meer dan de helft van de cursisten heeft startniveau A2.
  • Er zijn meer beginners dan mensen met een B1-startniveau.


Frans:

  • 12% van de cursisten spreekt bij aanvang van de training nog geen woord Frans.
  • Bijna 40% heeft het beginnersniveau A1.
  • Ongeveer 38% start een training op A2-niveau.
  • 22% van de cursisten start op een niveau van B1 of hoger.


Taal verbindt

Regina Coeli heeft ter gelegenheid van haar zestigjarig bestaan onderzoek gedaan naar de taalvaardigheid van Nederlanders op vakantie. Volgens Regina Coeli gaat het leren van een taal verder dan alleen het begrijpen van anderen. Het instituut gelooft dat taal mensen met elkaar verbindt en in beweging zet. Dekkers: “Door het leren van een vreemde taal, vergroten we niet alleen onze reiservaring. Het stelt ons ook in staat om gemakkelijker te communiceren met anderstaligen, bijvoorbeeld op het werk. Een andere taal leren is een verrijking van ons dagelijks leven."

Achtergrondkenmerken

Goede voornemens? Lees hoe je een taal leert!

Het taleninstituut, gevestigd op het terrein van het voormalig klooster.
Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`