Deelnemen aan Duitse beurzen

door Regina Coeli

Kunt u uw bedrijf goed presenteren op de Duitse markt? Wat moet u tegen een Duitse potentiële zakenpartner absoluut niet zeggen en waarmee scoort u juist wel punten? Als u deze vragen niet direct overtuigend kunt beantwoorden en u heeft in zakelijke zin te maken met Duitse bedrijven, dan is het verstandig om uw kennis van de Duitse taal en bedrijfscultuur te vergroten. U zult merken dat u makkelijker contact kunt leggen, de finesses van uw verhaal beter kunt overbrengen en succesvoller wordt in Duitsland.

Trainingsdag op 20 maart 2019

Op 20 maart organiseren de Metaalunie en Language Institute Regina Coeli een trainingsdag rondom het deelnemen aan Duitse beurzen. In één dag krijgt u vaardigheden om u voor te stellen met een korte salespitch, leert u over specifieke verkooptechnieken voor de Duitse markt en krijgt u tal van hints en tips over hoe u zich het beste presenteert op de Duitse beurzen.  

Vanwege het internationale karakter van veel Duitse beurzen kunt u ook kiezen voor een  Engelse trainingssessie. Tijdens de lunch en het afsluitende diner wordt alleen Duits of Engels gesproken. 
Lees meer over de trainingsdag

Positieve ervaringen afgelopen jaren

Het is niet de eerste keer dat de Metaalunie en Regina Coeli de handen ineen slaan om een dergelijke inhoudelijke en praktische trainingsdag te organiseren. Voorgaande jaren namen al veel leden van de Metaalunie deel ter voorbereiding op bijvoorbeeld de Hannover Messe. 

Eén van de deelnemers was Peter Vos van Romit uit Dedemsvaart. Hij is bepaald geen groentje als het gaat om zakendoen met Duitsers. “Ik heb een aantal jaar in Duitsland gewoond en voor meerdere Duitse bedrijven gewerkt. Ik sprak dus al behoorlijk goed Duits en toch vond ik de training meer dan de moeite waard”, vertelt hij.

Salespitch in het Duits

De trainingsdag bij Regina Coeli in Vught bestond uit twee delen. In de ochtend verdiepten de deelnemers zich in het salesproces in Duitsland en in de do’s en don’ts op de Duitse beursvloer. In de middag gingen ze met taaltrainers Duits aan de slag met hun eigen presentatie in het Duits. Aan het eind ging iedereen naar huis met onder andere een goede Duitse salespitch.

Reilen en zeilen in de Duitse cultuur

“Tijdens de training werd ik ondanks mijn ruime ervaring opnieuw wegwijs gemaakt in het reilen en zeilen in de Duitse cultuur. De taaltrainers gaven heel praktische voorbeelden. Hoe overhandig je een visitekaartje? Hoe regel je de follow-up naar nieuwe contacten die je op de beurs hebt gelegd?” Dat zijn tips waar Vos ook na de Hannover Messe nog veel aan heeft. Hij heeft veel nieuwe contacten kunnen leggen. “En die ben ik nu allemaal aan het opvolgen door het toesturen van informatie en het maken van afspraken voor een bezoek.”

Acquisitie in Duitsland vergt lange adem

Een belangrijk punt dat werd benadrukt tijdens de training is dat het plegen van acquisitie een lange adem vereist. “Ik vond het erg prettig om de bevestiging te krijgen van de trainers en de andere deelnemers dat acquisitie in Duitsland langer duurt. Wij zijn dus niet de enige organisatie die dat ervaart. Aan de andere kant, als je de Duitse klant eenmaal binnen hebt, is hij ook wel heel trouw. Je bent voor een Duitse klant geen toeleverancier maar een partner die geïntegreerd is in het productieproces. Dat is precies wat wij bij Romit nastreven.”

De kern van het cultuurverschil tussen Duitsers en Nederlanders is dat Duitsers wat zakelijker en conservatiever zijn. Peter: “Draag dus altijd een stropdas en pas je aan aan de Duitse zakelijkheid. Maar ik vind wel belangrijk dat je jezelf kunt blijven. Ook Duitsers mogen weten dat ze met een Nederlander te maken hebben.”

Een grondige voorbereiding

Uiteraard kunt u ook individueel of met uw bedrijf een training volgen bij Regina Coeli, zodat u zich nog meer kunt verdiepen in de Duitse taal en handelscultuur. Lees hier meer over de individuele taaltraining Duits en over de taaltrainingen voor teams.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.