De kracht van intensieve training

door Regina Coeli

Betekent snel een taal leren ook dat je ‘m snel vergeet? Als je het goed doet niet!

Voor we de vraag beantwoorden, is het goed om even stil te staan bij de term 'snel'.

Ja, je leert bij ons in korte tijd een vreemde taal. Dat kan doordat je er ruim de tijd voor neemt om de taal te leren. Je verdiept je bijvoorbeeld een week lang in de taal. Alles wat je normaal doet, doe je nu even niet om je volledig te richten op het leren van de taal.

Je leert de taal in korte tijd door juist te vertragen, te herhalen en je mee te laten voeren door de taaltrainers, de taal en de cultuur.

Onderzoek naar de effectiviteit van de methode

Bij Regina Coeli zijn we zelf altijd nieuwsgierig naar de effectiviteit van onze methode. Die meten we door onze cursisten voor, direct na en twee maanden na de training twee vragen te stellen:

  1. Hoeveel zelfvertrouwen heb je als je in de taal communiceert?
  2. Hoe goed vind je dat je jezelf kunt uitdrukken in de taal?

Na de training is de score op beide punten – uiteraard - bij iedereen gestegen.

Bijzonder is dat de score twee maanden na de training nog steeds toeneemt. Cursisten hebben zo’n goede basis gekregen dat ze zelf verder kunnen gaan met de taal. Het toepassen in de praktijk levert zelfs nog een extra boost in zelfvertrouwen op. Training geslaagd!

Wat als je de taal na de training niet meer gebruikt?
De meeste cursisten van Regina Coeli gaan de taal volop gebruiken. Als dat niet gebeurt, dan merken mensen die de taal gemiddeld minder dan eenmaal per week gebruiken, dat hun zelfvertrouwen en vaardigheid na een aantal maanden wat is afgenomen. Dat wil niet zeggen dat de taal helemaal is weggezakt. Na een succeservaring - bijvoorbeeld na een leuk gesprek in de taal - kan je zelfvertrouwen weer helemaal op peil zijn. 

Wanneer is intensieve training geen goed idee?
Is een intensieve training altijd het beste idee? Dat is heel persoonlijk. De ene persoon vindt het heerlijk om zich vijf dagen lang volledig te concentreren op de taal. Voor een andere persoon kan dat te lang duren.

Bij Regina Coeli bieden we een intensief programma aan dat je over een aantal weken kunt verdelen. Je hoeft niet te kiezen voor een volledige week. Een programma van bijvoorbeeld drie dagen in de ene week en twee intensieve lesdagen in de week daarna, werkt voor veel cursisten heel goed. Tussendoor heb je tijd om de stof te laten bezinken. Ook in dit geval neem je de tijd om de taal te leren. 

Wat is de kracht van intensieve training?
Het voordeel van intensief een taal leren is dat je in korte tijd veel gevoel krijgt voor de taal. Je past de nieuwe taal tijdens de training direct toe in situaties die jij in de praktijk tegenkomt. De herhaling die nodig is om de nieuwe stof toe te voegen aan je langetermijngeheugen zit al in de training ingebakken!

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`