De functie van het ERK
De meeste van onze cursisten volgen een taaltraining om iets beter te kunnen in een vreemde taal. Bijvoorbeeld gesprekken voeren, presenteren, teksten schrijven of onderhandelen. Wat exact je niveau is, vind je misschien niet zo belangrijk. Voor de taaltrainers is het dat wel. Met deze kennis kunnen zij namelijk een goede start maken met je taaltraining.
Na afloop van je training ontvang je een getuigschrift met daarop je eindniveau. Na alle privélessen die je hebt gehad, kunnen de taaltrainers dit nauwkeurig bepalen. En het is natuurlijk wel leuk om te weten waar je ergens staat.
De niveaus van het ERK
Het ERK beschrijft drie hoofdniveaus:
- A: de afhankelijke gebruiker (A0 t/m A2)
- B: de onafhankelijke gebruiker (B1 t/m B2)
- C: de vaardige gebruiker (C1 t/m C2)
Dit is een vrije ruime schaal. Vandaar dat we bij Regina Coeli een verdere verfijning van de niveaus gebruiken.
Schematisch ziet dit er als volgt uit:
Deze verfijning kunnen we aanbrengen omdat we je tijdens een training in Vught in de 1-op-1 lessen van uur tot uur en van dag tot dag kunnen monitoren. Vanaf het eerste moment laten we je de taal actief gebruiken. Wat je kunt en wat je doet in de taal staat dus centraal en dat is precies hoe het ERK is ontworpen: het beschrijft per niveau en per taalaspect (lezen, luisteren, spreken, schrijven) de zogenaamde ‘can do statements’
Hoe lang doe je erover om een hoger niveau te bereiken?
Een taal leren gaat niet in een rechte lijn. Je komt steeds op een soort van plateau waarbij je alles wat je hebt bijgeleerd moet consolideren. Dat gebeurt door regelmatige en intensieve blootstelling aan de taal en door de taal zelf te gebruiken. Na een tijd is het fundament dan stevig genoeg om te gaan bouwen aan het volgende niveau. Hoe hoger je niveau hoe langer het duurt om een stap hoger te komen.
Van 0 naar A2
De stap van A0 naar A2 gaat relatief snel. Met een intensieve individuele taaltraining van Regina Coeli neemt dit tussen de drie en vier trainingsweken in beslag (60 tot 80 individuele contacturen). Het is handig om tussen de trainingsweken een pauze van twee tot drie weken te nemen waarin je veel oefent in de praktijk.
Van A2 naar B2
De stap van afhankelijk gebruiker naar onafhankelijk gebruiker is een uitgebreide stap. Je taalvaardigheid wordt breder en dieper: je leert dingen op verschillende manieren uitdrukken waardoor je taal meer variatie en nuance krijgt. Je leert structuren en begrippen gebruiken die buiten je directe context liggen.
De snelheid waarmee je op B2-niveau komt, is sterk afhankelijk van:
- Het verschil tussen je moedertaal en de vreemde taal die je wil leren
- Jouw basis in de taal: maak je veel (ingesleten) fouten of spreek je zonder fouten?
- Je motivatie en doorzettingsvermogen.
Met de aanpak van Regina Coeli en jouw inzet kan met 40 - 100 individuele contacturen de stap van A2 naar B2 worden gemaakt.
Van B2 naar C1/C2
Met alleen een taaltraining kom je niet van B2 naar het C niveau. Om het niveau van near native speaker te bereiken is langdurige en intensieve blootsteling aan de taal met moedertaalsprekers de belangrijkste voorwaarde. Veel mensen hebben het doel om op een C-niveau uit te komen, maar in de praktijk is een goed geconsolideerde B2 vaak al (ruim) voldoende.
Wat betekent het ERK voor jou?
Als taalleerder is het belangrijker te kijken naar wat je kunt en wilt kunnen in de doeltaal dan jezelf vast te pinnen op een bepaald niveau. Dat geldt ook voor werkgevers die de opdracht geven om een bepaald niveau te halen. Kijk eerst wat iemand in de doeltaal moet kunnen en start niet met een specifiek niveau.
Ben je nieuwsgierig naar het ERK? Op de website van de Europese Unie vind je hierover meer informatie.