Seminar: Nieuwe kansen in Duitsland

Herzlich Wilkommen bei Regina Coeli!

Op woensdag 15 november zetten we onze deuren open voor iedereen die zakendoet in Duitsland. We bieden een programma waarmee je je kennis van de zakelijke kansen en cultuur in Duitsland in een klap verdiept. 

We starten de middag met niemand minder dan Arend Jan Boekestijn. Hij praat ons bij over de geopolitieke ontwikkelingen in de wereld. Oorlog in Oekraïne, economische problemen in China, hoge energieprijzen. Het heeft allemaal impact op de internationale handel. Met zijn ervaring in Duitsland weet hij een goede verbinding te leggen tussen geopolitiek en de Duitse economie.

Vanuit Boekestijns verhaal zoomen we in op zakendoen met Duitsland in vier workshops. De workshops worden verzorgd door evofenedex, Oryx, Boels Zanders NV en de taaltrainers van Regina Coeli. De middag wordt afgesloten met een borrel in Duitse stijl.


Meld je direct aan

Het programma

vanaf 14.30 uur   Ontvangst bij Regina Coeli
15.00 uur   Wie gaat de oorlog winnen? - Door: Arend Jan Boekestijn
Arend Jan Boekestijn laat zijn licht schijnen op de economische gevolgen van de huidige geopolitieke verschuivingen. Daarin speelt Duitsland als grootmacht binnen de Europese Unie een niet te verwaarlozen rol. Er gebeurt enorm veel op het wereldtoneel. Door de globalisering heeft dat directe impact op de handel en de economie. Uitzoomend naar het globale beeld kunnen we onze relatie met Duitsland anders beschouwen.

 16.00 uur   Ronde met keuze uit de volgende workshops:

1. De mogelijkheden en kansen voor zakendoen in Duitsland - Door: Michel Disselhorst, evofenedex

Als ondernemer wil je groeien en daarbij denk je aan exporteren. Of je nu je eerste zakelijke stappen over de grens zet of je wilt jouw exportactiviteiten uitbreiden: een excellent exportplan vergroot jouw kans op succes aanzienlijk. Hoe je dit aanpakt, en welke subsidiemogelijkheden er zijn om je verder op weg te helpen, word je haarfijn uitgelegd in deze workshop.

2. Juridische haken en ogen van het ondernemen met en in Duitsland - Door: Anne-Marie van Dijk en Stephan Diel, Boels Zanders NV

Landsgrenzen vervagen, maar in het recht is dat nog niet goed merkbaar. In deze workshop willen we u laten kennismaken met de juridische haken en ogen van het ondernemen met en in Duitsland. Hanteert u uw algemene voorwaarden wel op een juiste wijze? Is het handig om een vestiging op te richten in Duitsland? Welke mogelijkheden heb ik om mijn vorderingen te verhalen? Tijdens de workshop zal voldoende ruimte zijn voor uw vragen.

3. Succesvol verkopen in Duitsland - Door: Koen Mathijssen en Janine Stodt, Oryx

Lokale sales collega's kunnen een belangrijke rol spelen bij jouw commerciële succes in Duitsland. In deze workshop vertellen Koen en Janine je wanneer en waarom je hiervoor zou kunnen kiezen. En wat je moet weten wanneer je een Duitse sales collega in dienst neemt.

 16.45 uur   Workshop Duitse taal en cultuur - Door Jule Veldt en Kerstin Tobie, Language Institute Regina Coeli

De Duitse taal en cultuur lijken ogenschijnlijk veel op elkaar. Toch worstelen veel ondernemers met de taal en de Duitse zakencultuur, omdat ze de finesses niet helemaal in de vingers hebben. Kerstin en Jule geven een blik op de verschillen in cultuur in heel Duitsland en geven praktische tips.

Om deze workshop zo goed mogelijk af te stemmen op de deelnemers, is een aantal vragen over je kennis en ervaring in Duitsland toegevoegd aan het aanmeldformulier.  

 17.30 uur   Borrel in Duitse stijl 

De sprekers

    Arend-Jan Boekestijn is een veelgevraagd spreker en dagvoorzitter in binnen- en buitenland die zijn licht laat schijnen op de economische gevolgen van de huidige geopolitieke verschuivingen. Hij is gefascineerd door de grote geopolitieke verschuivingen die er op dit moment plaatsvinden en een grote impact hebben op de wereldorde en dus op onze politiek en economie. Boekestijn is sinds 1989 verbonden aan de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen van de Universiteit Utrecht. Zes dagen per week verzorgt hij samen met Rob de Wijk een BNR programma en podcast over de staat van de wereldorde met de naam Boekestijn en de Wijk.
    Michel Disselhorst heeft expertise van de Duitse markt, opgedaan in zijn arbeidsverleden als exportmanager voor diverse grote bedrijven in de Nederlandse maakindustrie. Nu is hij als exportconsultant werkzaam voor evofenedex. Michel woont in de Euregio, en onderhoudt ook privé contacten met onze Oosterburen.

  

  Anne-Marie van Dijk en Stephan Diel zijn werkzaam als advocaten en Rechtsanwälte (Duitse advocaten) bij Boels Zanders NV. Zowel Anne-Marie als Stephan hebben Nederlands recht gestudeerd in Nijmegen en hebben in de afgelopen jaren de staatsexamens tot de Duitse advocatuur afgelegd. Zij mogen daardoor adviseren naar Nederlands en Duits recht en daarnaast zowel voor de Nederlandse rechter als voor de Duitse rechter procederen.

De expertise van Anne-Marie ligt zowel in Nederland als in Duitsland op het gebied van het internationale handelsrecht (contracteren, procederen en aansprakelijkheid). De expertise van Stephan ligt in Nederland op het gebied van het huurrecht en vastgoedrecht en in Duitsland op het gebied van het internationale handelsrecht. Anne-Marie is vanaf 2019 tot en met 2022 bestuurslid van de BIZ geweest.

 

  Koen Mathijssen en Janine Stodt van Oryx hebben beide veel ervaring met de verschillen tussen de Duitse en Nederlandse cultuur. Janine is opgegroeid in Duitsland en leerde later de Nederlandse directheid kennen. Koen Mathijssen leerde Duitsland goed kennen in de samenwerking met Duitse collega's. 
    

Taaltrainers Jule Veldt en Kerstin Tobie zijn werkzaam bij Language Institute Regina Coeli. Jule Veldt is geboren in Freiburg, Zuid-Duitsland, en opgegroeid in Bonn. Na haar studie leraar politieke wetenschap, godsdienst en Duits in Koblenz en Göttingen, werkte ze tien jaar op een middelbare school in Duitsland. Daarna maakte ze de overstap naar het bekende familiemodebedrijf Peek & Cloppenburg. Het werk als docent Duits in de voornamelijk zakelijke context bij Regina Coeli is een ideale verbinding tussen deze twee werelden.

Kerstin Tobie is geboren en getogen in Schwerin, Noordoost-Duitsland, in de voormalige DDR. Zij heeft een diplomatenopleiding bij het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken gevolgd en in verschillende landen in Zuidoost-Azië en in Australië als consulair ambtenaar en cultureel attaché gewerkt. Als leider van teams bestaande uit zowel lokale als Duitse medewerkers heeft zij waardevolle ervaring kunnen opdoen op het gebied van cultuurverschillen en interculturele communicatie. Deze ervaring past ze nu enthousiast toe in haar werk als docente Duits bij Regina Coeli.


Zien we je op 15 november?

Meld je aan! (deelname = gratis)

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`