Schrijfvaardigheid Nederlands

Heldere en foutloze teksten schrijven in het Nederlands

Worstelt u regelmatig met het schrijven van Nederlandse teksten? Volg dan een training schrijfvaardigheid bij Regina Coeli. Gespecialiseerde taaltrainers spijkeren u bij op het gebied van spelling, grammatica en de opbouw van een tekst. Dat doen we volgens de methode van ons instituut: individueel en op uw praktijksituatie toegespitst.

Training schrijfvaardigheid

In de lessen schrijfvaardigheid is veel mogelijk, afhankelijk van uw leerdoelen. We kunnen werken aan een correcte spelling, bijvoorbeeld van de werkwoordsvormen, of aan het gebruik van leestekens. U kunt uw woordkeus en zinsbouw verbeteren, en de stijl van uw tekst aanpassen aan de lezer en het communicatieve doel.

 

Wellicht is het nodig te werken aan het structureren van de informatie, aan het ‘bouwplan’ van de tekst, zodat u sneller tot een eindproduct komt. Het kan ook zijn dat u zich uitsluitend op zakelijke correspondentie wilt richten. Kortom, er is een grote variëteit aan leerdoelen denkbaar.

Voor al deze onderdelen hebben wij materiaal in huis dat in eigen beheer ontwikkeld is. Het bestaat uit uitleg, voorbeelden en oefeningen: een directe lijn van theorie naar praktijk. U oefent elke dag, waardoor de vooruitgang zichtbaar wordt.

De lessen Schrijfvaardigheid in de Nederlandse taal zijn geschikt voor u als u een functie en/of opleiding op HBO- of universitair niveau heeft, en uw schrijfvaardigheid wilt verbeteren.

Wellicht herkent u zich in een van de volgende profielen:

  • Uw taalkennis was goed, maar is in de loop van de tijd weggezakt. Inmiddels bent u op een plek terechtgekomen waar het belangrijk is correct te schrijven.
  • U hebt een Engelstalige opleiding gevolgd, en gebruikt het Engels intussen ook veel in uw werk. Uw schrijfvaardigheid in het Nederlands is wat roestig geworden.
  • U hebt uw huidige positie bereikt via een route waarin taalvaardigheid minder belangrijk was.
  • Uw schrijfvaardigheid is redelijk goed, maar toch twijfelt u wel eens, op bepaalde onderdelen. U weet niet altijd zeker of een werkwoord op een t of een d moet eindigen. U vraagt zich wel eens af op de opbouw van uw tekst niet beter kan. Of u uw bedoeling wel duidelijk genoeg overbrengt, in de juiste stijl. U zou op deze punten graag een objectief oordeel en advies willen hebben, en daar vervolgens mee aan de slag gaan.
  • U hebt ruime ervaring met schrijven, maar wilt de lat hoger leggen. Misschien kan het bondiger, of duidelijker, of juist diplomatieker, meer gericht op de lezer(s). Kortom, u wilt overtuigend en effectief schrijven, zonder dat het u te veel tijd kost.

Werkwijze

U krijgt individueel les, van een of meer gespecialiseerde docenten. Het traject start met een adviesgesprek, waarin de uitgangssituatie en de leerdoelen vastgesteld worden. Het programma komt vervolgens in overleg tot stand, en bestaat doorgaans uit een aantal dagdelen. We combineren de privélessen met schrijfopdrachten, die dezelfde of de volgende dag besproken worden. Eenmaal gecorrigeerd, kunnen deze teksten als model dienen, waarop u voort kunt bouwen. We besluiten het traject met een evaluatie en met een aantal ‘tips voor thuis’, zodat u zelfstandig verder kunt.

Resultaat

Aan het eind van de cursus heeft u een accuraat beeld van uw vaardigheden. U hebt vorderingen gemaakt op de punten die voor u van belang waren, en u hebt meer controle over het schrijfproces. In elke cursus besteden we aandacht aan het gebruik van hulpmiddelen, zodat u weet waar u het antwoord op eventuele vragen kunt vinden.

Methode Regina Coeli

De methode van Regina Coeli wordt ook gebruikt voor de training schrijfvaardigheid Nederlands. U volgt een individuele training die is afgestemd op uw praktijksituatie. Uw verblijf op onze locatie garandeert bovendien een volledige focus op uw leerdoelen.

Tussen uw lessen door studeert u in een rustige omgeving.
U wordt volledig individueel begeleid door een gespecialiseerde taaltrainer.
Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.