Een dag uit de training Engels van Tim Douwsma

"Ik wil er alles uithalen wat erin zit"

Zanger en acteur Tim Douwsma kwam naar Language Institute Regina Coeli voor een vijfdaagse taaltraining Engels. Op de derde dag volgen we hem om te ontdekken hoe hij zijn training ervaart.

Vroeg uit de veren

Ik heb gedroomd in het Engels

“De wekker gaat voor mijn doen erg vroeg. Na het avondprogramma en het diner in het Engels gisteravond viel ik als een blok in slaap. Ik merk dat mijn hersens druk bezig zijn geweest om alle nieuwe stof te verwerken. Ik heb vannacht zelfs in het Engels gedroomd.

Ik ga naar het restaurant voor het ontbijt, een uitgebreid buffet met allerlei lekkere dingen. Als ik aan tafel ga zitten, schuift er spontaan een cursist Nederlands aan die in vlot Engels tegen me gaat kletsen. Zo begin ik mijn dag goed met een eerste gesprek in het Engels!”

Start van de dag

Een rustige start in het talenpracticum

“Om 8.20 uur gaat de bel voor de eerste les. Terwijl alle cursisten naar de leskamers gaan, pak ik nog een kopje koffie en loop even later naar het talenpracticum. Ik heb gelukkig het eerste uur multimedia. Dat is mijn moment om een beetje warm te draaien. Ik oefen in het talenpracticum met grammatica en uitspraak en neem rustig de dag door die voor me ligt. Als de bel gaat om kwart over negen, pak ik mijn spullen en loop naar de leskamer voor de eerste privéles van vandaag.

Mijn docent de Amerikaanse Susan staat al op me te wachten. Ik heb twee uur per dag les van haar. We oefenen veel met grammatica, maar we spreken ook veel. Soms corrigeert ze me, maar ze moedigt me vooral aan om door te gaan met praten. Het werkt voor mij heel goed om op deze manier praktisch bezig te zijn met de taal.”

Lessen in de ochtend

Telkens op een andere manier uitgedaagd

“In het derde uur staat er weer multimedia op het programma. Ik maak de oefeningen die Susan voor me heeft klaargezet. Zo kan ik nog even oefenen en merk ik dat ik de grammatica steeds beter en sneller kan toepassen.

Om half twaalf is het tijd voor mijn les van Jackie. Met haar oefen ik vooral de uitspraak. Zij is een heel warme en open persoon en we hebben ontzettend veel plezier. Door de verschillende taaltrainers word je op een andere manier uitgedaagd. Het is heel leuk om jezelf zo op verschillende manieren te ontdekken.”

De tijd vliegt

Ik zit in een goede flow

“Om half één schuif ik aan voor de lunch. Zoals ik inmiddels na drie dagen gewend ben, is die voortreffelijk. Tijdens dit soort momenten kom je in contact met de andere cursisten, die heel divers zijn. Er zijn veel business mensen, maar ik vind de mensen die Nederlands komen leren ook heel leuk. Iedereen komt voor hetzelfde en doorloopt hetzelfde proces. Dat schept een band en dat is heel bijzonder.

Na de lunch ga ik direct door met studeren. Ik heb in de middag twee privélessen en er staat weer behoorlijk wat werk op me te wachten. Voor ik het weet is het vier uur. Ik zit in een goede flow en dat terwijl ik gisteren nog dacht dat het nooit goed zou komen.

Het is grappig om weer een strak schoolritme te doorlopen. Dat is toch zeker zo’n acht jaar geleden voor mij. Maar het voelt wel lekker. Zo’n strak ritme heb ik lang niet gehad.”

Even tijd voor ontspanning

En daarna ga ik direct door!

“Mijn laatste les is om half zes afgelopen. Eigenlijk wilde ik nu gaan meedoen aan de yogales, maar dat kan ik even niet opbrengen. Ik ga naar mijn kamer en ga lekker op bed liggen. Na het diner doe ik mijn hardloopkleren aan en ren een rondje door het bos. En dan pak ik er toch nog even mijn map bij… Ik wil een week keihard werken en er alles uithalen wat erin zit. Als ik vrijdag thuiskom, plof ik vast neer op de bank en val ik direct in de slaap. Nu ga ik nog even door.”


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`