Zonder onderdompeling leren zwemmen

8 april 2020
door Regina Coeli

Sinds een aantal weken kun je bij Regina Coeli alleen op afstand lessen van taaltrainers volgen. Op 16 maart moesten we vanwege het coronavirus onze deuren sluiten en hebben we razendsnel aanpassingen doorgevoerd zodat je ook op een minder intensieve manier les kunt volgen vanuit huis met een online blended taaltraining. Want les krijgen via een computerscherm is toch wat anders dan een training volgen in ons instituut. Gezien de interesse van mensen die ook nu graag een taal willen leren, was het de moeite waard.

Zo hebben we cursisten die op korte termijn bijvoorbeeld Duits moeten leren voor hun nieuwe baan. Er zijn mensen die snel hun Engels willen opfrissen voor een presentatie die ze binnenkort online moeten doen. Zij vinden het prettig dat ze ondanks de sluiting van ons instituut toch een training bij ons kunnen volgen.

Maar er zijn ook mensen die juist deze periode aangrijpen om hun kennis bij te spijkeren of ons aanbod zien als een laagdrempelige manier om eens kennis met ons te maken. Leuk om te zien is dat de vraag naar trainingen Spaans en Italiaans is toegenomen. Blijkbaar verlangen veel mensen naar de Spaanse costa’s en de Italiaanse stranden in plaats van naar onze eigen zonnige achtertuin.

Ook wij leren van lesgeven op afstand

Het verzorgen van online taaltrainingen is niet nieuw voor ons. We doen dit al jaren als onderdeel van een reguliere taaltraining. Zo zijn er bijvoorbeeld cursisten die een week in ons instituut verblijven, vervolgens naar hun nieuwe stek in het buitenland vertrekken en vanaf daar nog een aantal online lessen volgen van hun vertrouwde taaltrainer bij Regina Coeli.

Nu we volledige trainingen op afstand verzorgen, helpen we niet alleen mensen die een taal leren, ook wij leren daar veel van. Bijvoorbeeld dat je ook online veel persoonlijke aandacht kunt geven en dat we cursisten, op een andere manier en minder intensief dan we gewend zijn, grote stappen kunnen laten maken in hun taalvaardigheid.

De kracht van Regina Coeli is dat we individueel lesgeven, waardoor native speakers zich helemaal kunnen verdiepen in de situatie van de cursist en een volledig persoonlijk programma samenstellen. De kracht van de persoonlijke aandacht kunnen we ook op afstand inzetten, waardoor we in deze tijd gewoon Regina Coeli kwaliteit kunnen leveren.

Wij blijven geloven in intensief

En toch willen wij het liefst als het weer kan zo snel mogelijk onze reguliere trainingen in Vught gaan verzorgen. Er zijn een paar grote verschillen tussen de online blended taaltrainingen die we nu verzorgen en de intensieve trainingen die cursisten normaal gesproken volgen in ons instituut:

Verschil 1: onderdompeling
Tijdens een intensieve training ben je gedurende meerdere dagen volledig bezig met het leren van de taal. Je ervaart een vliegwieleffect doordat al je lessen, die elkaar direct opvolgen, zo goed op elkaar afgestemd zijn. Het volgen van veel online lessen vanuit huis in zo’n kort tijdsbestek is voor de meeste mensen niet haalbaar. De ‘onderdompeling’ die cursisten bij ons ervaren, is vanuit huis lastiger. We stemmen dan ook goed af hoe de lessen gepland kunnen worden en hoeveel huiswerk iemand kan maken tussen de lessen door.

Verschil 2: focus
Je kunt je in ons instituut volledig concentreren op het leren van de taal. Er is weinig afleiding, zodat je je tijd optimaal benut. Nu wisselen de meeste cursisten het volgen van online lessen af met hun werk, de zorg voor kinderen en alle andere dingen die op hun bordje liggen.

Verschil 3: variatie
Je hebt tijdens een intensieve training in Vught les van een team van taaltrainers. Dat zorgt voor veel variatie en dat versnelt het leerproces. Je hoort verschillende accenten, krijgt op verschillende manieren les en wordt telkens anders uitgedaagd. Doordat de online trainingen korter zijn, krijg je nu les van één taaltrainer. Wel een hele goeie natuurlijk!

Verschil 4: ontmoeting met andere cursisten
In Vught verzorgen we individuele trainingen, maar je bent er nooit alleen. Je ontmoet andere cursisten tijdens de koffiepauze, de lunch, het diner en tijdens het sporten. En zo kun je je Duits ook oefenen met een Duitser die Nederlands aan het leren is, of je Spaans met een Zuid-Amerikaan die Engels leert. Al die ontmoetingen zorgen voor een hele natuurlijke manier van taal leren.

Betekent dat dat je beter kunt wachten met het volgen van een taaltraining tot we weer open zijn? Nee, dit is juist een goede periode om alvast te beginnen met het leren van de taal. Met ons e-learningsysteem en onze ervaren taaltrainers leer je ook op afstand nergens zo goed een taal als bij Regina Coeli. Maar we zien je straks graag ook een keer in ons instituut voor een of meerdere dagen training. Dan kun je niet alleen nog effectiever worden in een vreemde taal maar ook het verschil ervaren!


Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.