Zakendoen is voor Afrikanen vooral een persoonlijke aangelegenheid

door Regina Coeli

De handel met Afrika groeit en daarom zien we bij Regina Coeli steeds meer cursisten die zich verder bekwamen in een vreemde taal omdat ze succesvol willen zijn in Afrika.

We spraken over het zakendoen in Afrika met Bart Jan Koopman, directeur van Fenedex (Federatie voor Nederlandse export). Hij heeft zelf ervaring opgedaan in het noorden van Afrika in de tijd dat hij nog bij Akzo Nobel werkte.

Hoe gaat het met de Nederlandse export naar Afrika?

“De export groeit en er is meer belangstelling van Nederlandse bedrijven om actief te worden in Afrika. Dat heeft onder meer te maken met de snelle bevolkingsgroei in Afrika die economisch perspectief biedt.

Aan de andere kant roept Afrika nog altijd veel beelden op van problemen. De maatregelen rondom ebola zorgen in West-Afrika voor issues voor grote bedrijven. Daarnaast kennen we allemaal de beelden van de strijd die er plaatsvindt, zoals in Nigeria. Ook in Noord-Afrika is het erg onrustig waardoor sommige van die landen zijn verworden tot een ‘no-go area’. Het politieke klimaat van Afrika is er helaas soms nog een van bureaucratie en corruptie. Dat kan een extra belemmering vormen voor zakendoen.

Oost-Afrika is wat dat betreft interessanter geworden. Kenia, Tanzania en Uganda vormen sinds kort een economische unie, waardoor die regio er sterker voor staat. Nederland is als vanouds sterk vertegenwoordigd in Zuid-Afrika.”

Wat exporteren Nederlandse bedrijven naar Afrika?

“Dat is zeer divers. Ten eerste is Afrika een belangrijk afzetgebied voor de agrofoodsector. Bedrijven als Heineken en Friesland Campina investeren enorm in de groeimarkten. Maar ook andere bedrijven die zich bezighouden met zaaigoed en het verduurzamen van de keten zijn er erg succesvol. Een tweede grote exporterende sector is die van infrastructuur en logistiek. Er is veel behoefte aan goede wegen en havens. Een derde sector die veel zakendoet in Afrikaanse landen is die van olie en gas. Afrika heeft veel natuurlijke grondstoffen. Wat we nu zien is dat de offshore in West- en Oost -Afrika sterk in opkomst is.”

Hoe anders is de Afrikaanse cultuur ten opzichte van Nederland?

“Het Afrikaanse continent is erg groot en de culturen zijn dan ook divers. Het noordelijke deel is arabisch en lastig te vergelijken met aan de ene kant de Sub-Sahara en aan de andere kant zuidelijk Afrika. De grote gemene deler is dat er in Afrikaanse landen minder structuur is en dat de Afrikanen niet altijd hetzelfde besef van tijd hebben zoals wij dat kennen. Zakendoen is voor Afrikanen vooral een persoonlijke aangelegenheid. Het vergt een langere periode om een goede relatie op te bouwen. Je ontkomt er dan ook niet aan om regelmatig in Afrika te zijn. Voor zakendoen in Afrika helpt het sowieso enorm als je een beetje liefde hebt voor de regio.”

Wat is het belang van het spreken van talen voor exporterende bedrijven?

“Afhankelijk van waar je naartoe gaat, kun je stellen dat je opmerkelijk ver komt met Frans, Portugees en in mindere mate met Engels. De lokale Afrikaanse talen zijn echt een issue. Het leren spreken van die talen is voor ons een brug te ver. Niet voor niets werken veel bedrijven met lokale agenten en lokaal personeel. Ik denk dat het voor westerse bedrijven het belangrijkst is om het cultuuraspect goed te begrijpen.”

Hoe ondersteunt Fenedex haar leden?

“Alle diensten die we de leden aanbieden zijn ook voor Afrika van toepassing. Wij zorgen ervoor dat onze leden kunnen profiteren van de kennis en ervaring van bedrijven die al actief zijn in Afrika. Daarnaast zorgen we voor een verbinding met het netwerk van de overheid: de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Een derde is dat we veel opleidingen en trainingen verzorgen, waaronder cultuurtrainingen. Voor heel specifieke zaken werken we regelmatig samen met het NABC. Fenedex is niet dé specialist op het gebied van Afrika, maar we kunnen onze leden via ons netwerk uitstekend ondersteunen.”

 

 


Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`