Zakendoen in Italie? Niet in augustus!

door Regina Coeli

Heeft u contacten met organisaties in Italië? Houdt u er dan rekening mee dat overheidsinstanties en het bedrijfsleven grotendeels stil liggen rond 15 augustus. Rondom Ferragosto vieren de Italianen massaal vakantie.

Feesten met Ferragosto

“Ferragosto is één van de belangrijkste feestdagen in Italië”, vertelt Claudia  Cardinali, taaltrainer Italiaans. “Ferragosto is eigenlijk de dag van rust, wanneer alle Italianen een pauze nemen van het werkleven en de steden verlaten om naar de zee of bergen te gaan. Scholen, kantoren, fabrieken, bedrijven, veel winkels zijn dicht! Het woord is afkomstig van feriae Augusti – rust van Augustus: een dag om het einde van het oogstseizoen te vieren.

In deze periode worden overal grote feesten gevierd met concerten en voorstellingen. Vooral in dorpen worden ‘sagre’ gevierd, festivals waar typische streekgerechten worden klaargemaakt en geserveerd. De ‘heidense’ traditie vermengt zich met het geloof: op 15 augustus wordt namelijk ook Maria Hemelvaart gevierd, en in veel dorpen vinden er processies plaats.”

Vakantieperiode in Italië

“Het merendeel van de Italianen heeft rond Ferragosto vrij. Italianen blijven meestal in eigen land. Dat is natuurlijk niet vreemd, want Italië heeft qua landschap veel te bieden. Daarnaast vinden Italianen dat je pas andere landen moet gaan ontdekken als je je eigen land goed kent.” 

Veel Italianen gaan naar zee of naar de bergen omdat dat aangenaam is in de warme zomermaanden. Bovendien mijden Italianen de warmste uren van de dag door binnen uitgebreid te lunchen. Claudia: “Het is heel makkelijk om in de zomermaanden Noord-Europeanen te herkennen. Zij bezoeken vaak op het heetst van de dag een stad of liggen dan op het strand. Dat is voor Italianen ondenkbaar.”

Vakantietip: het zuiden van Italië

Voor liefhebbers van Italië heeft Claudia Cardinali een goede tip. “Veel mensen gaan niet zuidelijker dan Toscane, terwijl het zuiden van Italië juist erg mooi is. Ik ben een liefhebber van Puglia en Sicilië. Wat mij opvalt in het zuiden van het land zijn de warmte van de mensen, de tradities en de cultuur. Mensen vinden het altijd leuk om een praatje te maken. Als je Italië wilt leren kennen, moet je het zelf beleven!”


Deel deze pagina

Wilt u Italiaans leren?

Het is leuk om te lezen over de Italiaanse taal, maar het is nog leuker als u zelf Italiaans spreekt! Bij Regina Coeli leert u de taal en cultuur van onze native speakers. Geïnteresseerd? Neem contact met ons op.

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.