“You’ve got to airbag it”

door Regina Coeli

Stel, je interviewt ´former Prime Minister´ David Cameron, spreekt volle zalen toe en leidt inhoudelijke debatten. Allemaal moeiteloos in het Engels. Dan zit het wel snor met je Engelse vaardigheden, zou je zeggen. En toch volgde Rens de Jong, presentator en dagvoorzitter, vier dagen taaltraining bij Regina Coeli om zijn Engels op een nog hoger niveau te brengen.

Waarom heb jij eigenlijk een training Engels nodig?

“Ik krijg steeds meer aanvragen voor Engelse debatten en ik doe ook veel interviews in het Engels. Een training Engels stond al lang op mijn agenda. Kijk, ik kan me prima redden in het Engels en ik weet dat mijn uitspraak en grammatica over het algemeen heel goed zijn. Maar soms heb ik maar één woord paraat voor iets, terwijl ik weet dat er wel vijf of zes voor moeten zijn. En tijdens mijn werk is er niemand die mij corrigeert als ik een keer iets niet goed zeg.”

Hoe heb je dit hoge niveau behaald?

“Vooral door veel Engels te spreken. De afgelopen jaren heb ik overigens wel een tijdje lessen gevolgd tijdens een avondcursus in een groepje. Dat is het net niet. Het niveau is net niet goed en de stof net niet specifiek genoeg. Terwijl ik heel goed wist wat ik wel wilde.”

Voldeed de training bij Regina Coeli wel aan je verwachting?

“Jazeker! Het is heel fijn als je krijgt waar je al die tijd naar op zoek was. Bij Regina Coeli leerde ik precies wat ik nodig had. Ik gaf aan dat ik graag wilde leren op welke verschillende manieren ik een bijeenkomst kan openen. De docent liep even naar de gang en kwam terug met precies het juiste stencil voor mij. Even later vroeg ik hoe ik een vraag het best kan inleiden en er gebeurde exact hetzelfde. Ik werd op mijn wenken bediend. Er werd een soort van schatkist met kennis geopend.

En dan de surroundings… Je bent hier helemaal bezig met taal. Kijk, ik heb hier niet eens een telefoon liggen. Het nadeel is dat je je hier realiseert dat je nog zoveel moet leren.”

Merk je dat je als persoon makkelijk meegaat met de culturele kant van de Engelse taal?

“Dat is nog wel een dingetje. Ik moet er aan werken om meer ‘polite’ te zijn. Mijn docenten zeiden: ‘You have to wrap everything in Christmas paper’. Ook zo’n prachtige uitspraak is ‘You’ve got to airbag it’.

Het mooie is dat ik bij Regina Coeli wat kon testen. Ik heb bijvoorbeeld een intro zo herschreven dat ik dacht dat het echt ´over the top´ Engels was. Ik las het voor aan de trainer met de verwachting dat er minimaal een wenkbrauw gefronst zou worden, maar ze reageerde heel rustig: zo was het precies goed.”

Hoe ga je verder met het verbeteren van je Engels?

“Voor mij is deze taaltraining een startschot. Ik moet nog hard aan de bak. Bij Regina Coeli heb ik een manier gevonden om dat te doen. Ik wil zeker nog eens terugkomen als ik een specifiek leerdoel heb.”

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.