Winterswijkse burgemeester leerde professioneel Duits bij Regina Coeli

door Regina Coeli

De gemeente Winterswijk wordt voor 60% omsloten door Duitsland en heeft dagelijks te maken met intensief grensverkeer. Geen wonder dat er in Winterswijk veel aandacht is voor het spreken van de Duitse taal. Zo maken kinderen al van jongs af aan kennis met het Duits via het project Buurtaal op scholen. Jongeren van het praktijkonderwijs krijgen Duitse les via een speciaal ontwikkelde methode. En er is een bloeiende ondernemersvereniging Grenzhoppers met leden uit de Achterhoek en Kreis Borken.

Naar Vught voor de Duitse taal

Als burgemeester van een dergelijke bruisende internationale gemeente kun je natuurlijk niet achterblijven. Joris Bengevoord, die zich na zijn aanstelling een half jaar lang de jongste burgemeester van Nederland mocht noemen, toog een week naar Vught om zijn Duits bij te spijkeren.

Duitse collega’s enthousiast

“Ik sprak al aardig Duits doordat ik in deze regio ben opgegroeid, maar ik merk dat ik tekortschiet in de communicatie met mijn Duitse collega’s”, vertelt Bengevoord. Hij brengt zo’n anderhalve werkdag per week door in Duitsland. Niet alleen uit naam van de gemeente Winterswijk, maar ook als vertegenwoordiger van de Euregio Achterhoek. “We hebben de afspraak dat in dat verband ieder zijn eigen taal spreekt, maar ik merk dat we elkaar dan niet altijd goed begrijpen. Dat zit in kleine dingen. Mijn Duitse collega’s zijn heel enthousiast over mijn initiatief om mijn Duits te verbeteren en overwegen om zelf ook Nederlands te gaan leren als dit mij goed bevalt.”

Ontspannen praten in het Duits

Tijdens de training Duits bij Regina Coeli bekwaamt Bengevoord zich vooral in het spreken van Duits. “Mijn doel is dat ik meer ontspannen kan praten in het Duits zonder dat ik bang hoef te zijn dat ik gekke dingen zeg. In de lessen oefen ik met name met presentaties die ik later in de praktijk ook ga geven. Daarnaast werk ik heel gericht aan het uitbreiden van mijn woordenschat. Ik krijg geen standaard woordenlijsten. Ik bouw zelf mindmaps op met woorden die ik daadwerkelijk nodig heb.”

Cultuurverschillen Nederlanders en Duitsers

Bedrijven die zaken willen doen in Duitsland wordt altijd geadviseerd om rekening te houden met de cultuurverschillen tussen Nederlanders en Duitsers. Van die verschillen merkt Bengevoord weinig. “De wereld houdt niet op na Winterswijk en die wereld is niet plotseling heel anders dan wat wij gewend zijn. De onderlinge samenwerking verloopt heel goed.”

Kennis Duits in de praktijk brengen

Na zijn training Duits kan Bengevoord zijn nieuwe kennis direct in de praktijk brengen. “Vanmiddag afspraak met de Landrat van Kreis Borken #grensregio” schrijft hij op de eerste werkdag na zijn training op Twitter. Na uren Duits spreken en gecorrigeerd worden door de taaltrainers van Regina Coeli, zal hij ongetwijfeld zijn Duitse collega’s hebben verbaasd. En nu maar afwachten of zij zich gaan verdiepen in de Nederlandse taal. Bij Regina Coeli zijn ze in ieder geval van harte welkom!

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox. 

 
`