Wat verdient het spreken van een taal?

door Regina Coeli

Er is veel te lezen over hoe prettig het is om meerdere vreemde talen te spreken, hoe goed het is voor je hersenen en hoe verrijkend het is voor je leven. Is taalkennis in de letterlijke zin van het woord een verrijking? Kortom, levert het spreken van een vreemde taal financieel iets op?

Uit diverse onderzoeken blijkt van wel. Hoeveel je taalkennis je precies extra oplevert, is afhankelijk van de specifieke context. Zo heeft François Grin, onderzoeker aan de universiteit van Genève aangetoond dat kennis van het Engels in het Duitstalige deel van Zwitserland maar liefst 18% extra salaris oplevert. In het Franstalige deel van Zwitserland levert het je een bonus van ´slechts´ 11% op.

Engels meest rendabel

Diezelfde Grin heeft berekend dat Engels voor Europeanen het meest rendabel is. De moeite die je ervoor doet om de taal te leren, verdien je het snelst terug. In de lijst met rendabele talen voor Europeanen volgen – niet geheel verrassend - Frans en Duits. De waarde van de Chinese taal op de arbeidsmarkt neemt het snelst toe volgens zijn berekeningen.

Chinees de ultieme troef

De snelle opmars van Chinees wordt ook opgemerkt door de Katholieke Universiteit Leuven die vergelijkbaar onderzoek deed naar de situatie in België. Professor Luc Sels noemt Chinees “de ultieme troef voor je loon en voor je carrière”. Beheers je de Chinese taal en heb je verder de juiste papieren, dan verdien je 7,09% meer volgens het onderzoek uit Leuven.

Taaltrends in Nederlandse vacatures

Hoe zit dat in Nederland? Daarover zijn geen exacte cijfers beschikbaar. Wel blijkt uit diverse onderzoeken over de arbeidsmarkt het volgende:

  • Engels staat met stip op nummmer 1 in de lijst met de talen die in vacatures worden gevraagd
  • De vraag naar kennis van de Duitse taal in vacatures neemt toe
  • Russisch is de taal die het sterkst stijgt als gewenste taal in vacatures
  • De meest gevraagde taal die niet binnen de EU-wordt gesproken is Chinees
  • Vacatures waarin specifiek wordt gevraagd naar taalkennis komen vooral voor in Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.
  • Specifieke taalkennis wordt met name gevraagd voor vacatures in de verkoop, techniek en logistiek

Meer kans op een baan op niveau

Wil je binnenkort een stap zetten in je carrière, dan is het bijspijkeren van je taalkennis dus helemaal niet zo’n slecht idee. Zo zien wij dat juist mensen na een reorganisatie hun opleidingsbudget inzetten voor een taaltraining. Zij zijn ervan overtuigd dat ze door bijvoorbeeld goed Engels of Duits te spreken meer kans hebben om een baan te vinden op hun niveau.

Zakelijk een taal spreken is een vak apart

Vervolgens rijst de vraag hoe goed je een vreemde taal moet spreken wil je er zakelijk mee vooruit kunnen. Er is een groot verschil in het spreken van een taal en het gebruiken van de taal in een zakelijke context. Misschien kun je met vrienden prima een uitgebreid gesprek voeren in het Engels over allerlei onderwerpen. Maar als je een presentatie in het Engels moet gaan geven over een specifiek onderwerp in een bepaalde branche, schiet je taalkennis misschien nog te kort. Ook daarop kun je je voorbereiden. Die laatste stap is wel een stuk makkelijker als je al een goede basis hebt in de taal.

Om nog even terug te komen op de eerste vraag uit het artikel. Je zult niet direct rijk worden van het spreken van een taal, maar het levert dus wel degelijk iets op!

Aan de slag met taal!

Wilt u ook uw taalkennis uitbreiden? De taaltrainers van Regina Coeli helpen u er graag bij. Tijdens een intensieve training zet u snel grote stappen in het leren van een vreemde taal. Heeft u al een hoog niveau in een taal en merkt u dat u op een aantal punten nog tekortschiet, zoals bijvoorbeeld bij het geven van een presentatie, onderhandelen of het schrijven van rapporten, dan kan dat vaak ook in een kort programma. Neemt u vooral eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.