Waar taal leren allemaal goed voor is…

7 januari 2020
door Regina Coeli

De reden waarom de meeste mensen een taal leren is omdat ze willen communiceren met mensen die een andere taal spreken. Voor de een heeft dat een zakelijke reden. Je wilt bijvoorbeeld je product aan de man brengen in Duitsland. Een ander wil Duits leren om er te gaan studeren of omdat de schoonfamilie Duits is.

Maar er zijn meer belangrijke redenen om een vreemde taal te leren:

Taal leren is gezond voor je brein

Je weet misschien wel dat iets nieuws leren goed is voor je brein. Je hersens leggen tijdens het leren allemaal nieuwe verbindingen aan. Door te leren houd je je hersens dus in topconditie. Het leren van een taal heeft een nog sterker effect. Mensen die tweetalig zijn, hebben een enorm efficiënt brein. Doordat hersenstructuren zo sterk zijn bij meertaligen, neemt de kans op bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer af. Dat is een talenstudie waard!

Taal vergroot je zelfvertrouwen

Je zult merken dat je in je moedertaal een stuk prettiger communiceert dan in een andere taal. Hoe beter je een vreemde taal leert, hoe zelfverzekerder je je voelt als je in die taal communiceert. Dat zorgt ervoor dat je ook in een vreemde taal jezelf kunt zijn.

Het spreken van een vreemde taal heeft effect op de manier waarop je je gedraagt. Zo zul je in het buitenland sneller van de gebaande paden afwijken. Je vakanties worden er bijvoorbeeld een stuk avontuurlijker van als je weet dat je ook aan mensen in de kleine dorpjes de weg of om hulp kunt vragen.

Een extra taal verruimt je blik op de wereld

Samen met je moedertaal krijg je ook je cultuur met de paplepel ingegoten. Je leert je op een bepaalde manier uit te drukken die soms minder vanzelfsprekend is in een ander land. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse directheid. Leer je een andere taal, dan leer je de wereld bekijken vanuit een ander perspectief. Daardoor leer je mensen met een andere taal beter begrijpen. Je sociale relaties zullen erop vooruitgaan.

Kortom, het spreken van meerdere talen heeft veel voordelen!

Leer nu ook een vreemde taal vanuit huis

Wil je je vaardigheid in een vreemde taal verbeteren? Veel mensen gaan dan graag naar 'de Nonnen van Vught' (wij dus) voor een intensieve taaltraining. Maar - als je nog niet kunt of wilt reizen, de mogelijkheid aangrijpt om je werk te combineren met het leren van een taal of als je een korte training wilt volgen - kun je ook een volledige individuele en persoonlijke taaltraining vanuit huis volgen met face-to-face online lessen van een taaltrainer. 

Benieuwd? Lees verder!
Leer nu ook een vreemde taal vanuit huis

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.