Waar taal leren allemaal goed voor is…

door Regina Coeli

De reden waarom de meeste mensen een taal leren is omdat ze willen communiceren met mensen die een andere taal spreken. Voor de een heeft dat een zakelijke reden. Je wilt bijvoorbeeld je product aan de man brengen in Duitsland. Een ander wil Frans leren om te gaan studeren in Frankrijk of Italiaans vanwege het zojuist aangeschafte huis in Toscane.

Maar er zijn meer belangrijke redenen om een vreemde taal te leren:

Taal leren is gezond voor je brein

Je weet misschien wel dat iets nieuws leren goed is voor je brein. Je hersens leggen tijdens het leren allemaal nieuwe verbindingen aan. Door te leren houd je je hersens dus in topconditie. Het leren van een taal heeft een nog sterker effect. Mensen die tweetalig zijn, hebben een enorm efficiënt brein. Doordat hersenstructuren zo sterk zijn bij meertaligen, neemt de kans op bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer af. Dat is een talenstudie waard!

Taal vergroot je zelfvertrouwen

Je zult merken dat je in je moedertaal een stuk prettiger communiceert dan in een andere taal. Hoe beter je een vreemde taal leert, hoe zelfverzekerder je je voelt als je in die taal communiceert. Dat zorgt ervoor dat je ook in een vreemde taal jezelf kunt zijn.

Het spreken van een vreemde taal heeft effect op de manier waarop je je gedraagt. Zo zul je in het buitenland sneller van de gebaande paden afwijken. Je vakanties worden er bijvoorbeeld een stuk avontuurlijker van als je weet dat je ook aan mensen in de kleine dorpjes de weg of om hulp kunt vragen.

Een extra taal verruimt je blik op de wereld

Samen met je moedertaal krijg je ook je cultuur met de paplepel ingegoten. Je leert je op een bepaalde manier uit te drukken die soms minder vanzelfsprekend is in een ander land. Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse directheid. Leer je een andere taal, dan leer je de wereld bekijken vanuit een ander perspectief. Daardoor leer je mensen met een andere taal beter begrijpen. Je sociale relaties zullen erop vooruitgaan.

Kortom, het spreken van meerdere talen heeft veel voordelen!

De Nonnen van Vught

Dit artikel is samengesteld door Regina Coeli, ook bekend als 'de Nonnen van Vught'. Wil je echt snel en goed een taal leren, volg dan een taaltraining in ons instituut. Bijvoorbeeld door je een week onder te dompelen in een vreemde taal of door een korte training te volgen.

Kies voor een van onze talen: 
Arabisch | Chinees | Duits | Engels | Frans | Italiaans | Nederlands | Portugees | Russisch | Spaans

Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.