Vijf tips om te integreren in Italië

9 augustus 2018
door Regina Coeli

In het programma Ollolai van RTL worden vijf Nederlandse koppels gevolgd die zich willen vestigen in het gelijknamige Italiaanse plaatsje. De burgemeester van het Sardijnse dorp gaf hen de opdracht om een vervallen villa op te knappen en een bedrijf te starten om nieuw leven in het dorp te blazen. De strubbelingen met de bouw, vergunningen en de taal leveren vermakelijke televisie op. Op social media en in columns is al meer dan eens verzucht: “Was eerst even bij de Nonnen van Vught langsgegaan!”

Vera Carnielli, hoofd van de Italiaanse sectie van Regina Coeli kan dat beamen: “Zonder de taal kun je niet integreren in Italië.” Vera is geboren en getogen in Italië en woont inmiddels al jaren in Nederland waar ze - met haar team van Italiaanse taaltrainers bij Language Institute Regina Coeli - mensen van allerlei nationaliteiten leert om Italiaans te spreken of hun taalvaardigheid in het Italiaans te vergroten. Vaak gaat het om mensen die om zakelijke redenen Italiaans willen leren, maar er zijn vrijwel net zoveel cursisten met een tweede huis in Italië of plannen om te emigreren.

Vera geeft vijf tips om goed te kunnen integreren in Italië.

1. Wees gastvrij

“Italianen leren je graag kennen en zullen nieuwelingen altijd hartelijk welkom heten. Beantwoord dat warme welkom. Laat zien wie je bent en ga niet alleen in op uitnodigingen, maar nodig ook zelf mensen uit om bijvoorbeeld koffie of een wijntje in een bar te gaan drinken of voor een kennismakingsborrel of een ‘apericena’, een soort aangeklede borrel. Laat zien dat je open staat voor het contact met de Italianen. Dat is natuurlijk belangrijker in een klein dorp dan in de grote stad.”

2. Ontdek zelf de plaatselijke cultuur

“Het heeft niet zoveel zin om je vooraf uitgebreid in te lezen over de cultuur. Italië is een heel groot en divers land dat van oudsher te maken heeft met veel immigratie. De cultuur verandert daardoor snel en kan van plaats tot plaats verschillen. Vraag liever aan mensen in het dorp ‘Hoe doen jullie dat hier?’. Daarmee laat je zien dat je open staat voor de plaatselijke gewoonten. Taal opent hiermee heel letterlijk de deuren naar de cultuur. Met de taal kun je de ander begrijpen en vragen stellen.”

3. Kies dagelijkse gespreksonderwerpen

Waar spreek je over met de Italianen en wat zijn onderwerpen waar je beter niet over kunt spreken? Vera heeft daar een eenvoudig antwoord op: “Vraag mensen om iets te vertellen over de plaatselijke cultuur of natuur. Ieder dorpje heeft een kerkje. Er zijn vaak vrijwilligers die er graag iets over vertellen. Of vraag aan iemand op straat: ‘Wat voor mooie dingen komen er uit deze streek?’ Als het kan, vertel dan kort over iets vergelijkbaars in Nederland. Communicatie is een proces van geven en nemen.

Een andere manier om in contact te komen, is door in de supermarkt aan iemand zonder al te veel haast te vragen: ‘Welke rijst kunt u me aanbevelen?’ Een Italiaan zal antwoorden met een tegenvraag: ‘Welk gerecht wilt u maken?’ En voor je het weet raak je aan de praat.”

4. Spreek liever Duits dan Engels

Kom je er even niet uit in het Italiaans, doordat je niet op het juiste woord komt of het gesprek te ingewikkeld wordt, stap dan liever over op Duits of Frans dan op Engels. Jonge mensen spreken steeds vaker Engels, toch klinken Frans en Spaans de Italianen prettiger in de oren. Wat Duits betreft, gek genoeg hebben de Duitse en Italiaanse cultuur veel gemeenschappelijk. Ook als een Italiaan geen Duits spreekt, waardeert hij de Duitse cultuur.

5. Leer Italiaans

“Uit bovenstaande blijkt al hoe belangrijk het is om Italiaans te spreken. Het is de beste manier om te integreren in Italië. Onze cursisten Italiaans hebben allemaal een goede reden om Italiaans te leren: ze starten een B&B, hebben een tweede huis in Italië, willen zaken doen in Italië of gaan een tijdje in Italië werken. Ze zien het als een waardevolle investering om de taal te leren. En dat is het ook!”

De vijf koppels die het avontuur aan zijn gegaan in Ollolai zullen de Italiaanse taal leren met vallen en opstaan. Wilt u beter voorbereid naar Italië (of een ander land) vertrekken, leer dan zeker Italiaans. Bij Regina Coeli leren we u in korte tijd de taal en cultuur tijdens een taaltraining Italiaans. Neemt u maar eens contact met ons op voor een adviesgesprek met een taaltrainer Italiaans.


Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.