Tussen de bedrijven door Nederlands leren

29 mei 2019
door Regina Coeli

Ayse, Prathibha en Boon sluiten hun derde korte training Nederlands op de High Tech Campus af met een presentatie in het Nederlands. Ze praten langzaam en kiezen hun woorden met zorg, maar spreken wel begrijpelijk Nederlands. Nu ze deze cursus hebben afgerond, hebben ze met tussenpauzes in totaal tien weken training gevolgd van telkens drie cursusavonden. En ze zijn gemotiveerd om door te gaan.

De drie expats begonnen een tijdje geleden met een beginnerscursus van drie weken. Het was hun eerste kennismaking met Regina Coeli, dat sinds een tijdje een eigen trainingslocatie heeft op de High Tech Campus. Alle drie kozen ze voor Regina Coeli op aanraden van hun eigen werkgever of die van hun partner.

When in Rome, do as the Romans do

Boon Chong Cheah uit Maleisië is Electronics Engineer en werkt in Eindhoven voor AMS. Hij woont nu acht maanden in Nederland en wilde graag Nederlands leren. “When in Rome, do as the Romans do. Ik wil zo snel mogelijk integreren in de samenleving, maar voor mijn werk hoef ik geen Nederlands te leren.”

Voor Prathibha Jain uit India ligt dat anders. “Ik werk bij Amplexor en word nu ingezet op projecten waarvoor ik geen Nederlands hoef te spreken. Maar ik zou ook graag aan Nederlandse projecten willen werken. Dat is de reden waarom ik graag goed Nederlands leer spreken.”

Door de taal leer je de cultuur kennen

De Turkse Ayse Selcen is arts en woont voor een aantal maanden in Nederland omdat haar man hier een interessante baan vond. “Ik zou hier graag aan de slag gaan als arts, maar daarvoor moet ik wel heel goed Nederlands leren spreken. Ik onderzoek nu de mogelijkheid om me de komende jaren in Nederland bezig te houden met het halen van een PhD. Het leren van de taal is de beste manier om de cultuur te leren kennen.”

Uitgedaagd om Nederlands te spreken

De trainingen van Regina Coeli op de High Tech Campus vinden vooral plaats in de avonduren en in de middagpauzes, zodat de cursisten het kunnen combineren met hun baan. De combinatie van werk met cursus is pittig. Prathibha: “Het maken van al het huiswerk tussen de lessen door kost best wat tijd. Aan de andere kant zijn de trainers heel enthousiast en behulpzaam en zijn de lessen erg leuk. Soms spelen we spelletjes en de taaltrainers dagen me uit om Nederlands te spreken.”

Boon sluit zich bij de woorden van Prathibha aan. “En het is telkens maar voor drie of vier weken. Daarna wordt het leven weer normaal”, zegt hij lachend. De korte trainingen zorgen ervoor dat expats meerdere keren per jaar kunnen instromen op verschillende niveaus. De flexibiliteit wordt door alle cursisten van Regina Coeli heel prettig gevonden.

Spontaan een gesprek voeren is nog moeilijk

In de dagelijkse omgeving is het voor de drie deelnemers niet noodzakelijk om Nederlands te spreken. Het is zelfs een uitdaging vanwege de internationale omgeving waarin ze werken. “Iedereen op het werk praat Engels”, vertelt Prathibha. “Soms voer ik een informeel gesprek met een collega. Maar dan wil ik er daarvoor wel even over nagedacht hebben, zodat ik wat sneller de woorden kan vinden. Spontaan een gesprek in het Nederlands voeren, vind ik nog moeilijk.” Of zoals Ayse doet: “In het dagelijks leven heb ik weinig kans om Nederlands te oefenen. Ik kijk daarom veel televisie in het Nederlands.”

Praten, praten en nog eens praten

Aan het eind van hun derde training bespreken de drie cursisten met docent Wendy wat ze graag willen leren tijdens een volgende trainingsperiode: praten, praten en nog eens praten. “Ik heb veel kennis van de Nederlandse grammatica, maar ik vind het nog steeds lastig om Nederlands te spreken”, licht Boon toe. “De training is wel erg goed. Beter dan andere cursussen die bekenden van me volgen. Ik vind Nederlands leren erg leuk en ik merk dat ik snel vooruit ga.”

Nederlands leren op de High Tech Campus

Regina Coeli verzorgt korte intensieve taaltrainingen Nederlands op de High Tech Campus in Eindhoven. De trainingen zijn gebaseerd op de overtuiging dat je beter en sneller leert als je in een flow komt.

Lees meer over de trainingen Nederlands op de High Tech Campus

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.