Tim Douwsma voor drie dagen terug bij de Nonnen

door Regina Coeli

In 2017 volgde acteur en zanger Tim Douwsma een taaltraining Engels bij Regina Coeli. Vijf dagen lang verdiepte hij zich in de Engelse taal en ging hij er zelfs in het Engels van dromen (lees hier zijn verhaal). Anderhalf jaar later is hij terug in Vught voor nog eens drie dagen Engelse training. “Een taal moet je blijven oefenen”, vertelt hij tijdens zijn lunch op het zonovergoten terras van Regina Coeli.

“Het laatste jaar heb ik veel Engels gesproken”, vertelt Douwsma. “Ik ben een aantal keer in de Verenigde Staten geweest en ik merkte daar dat ik nu een heel fijne basis in de taal heb. Als ik in Amerika ben, let ik op het Engels van de Amerikanen. Ik maak er een sport van om de Amerikaanse accenten zo goed mogelijk op te pikken. Overal om me heen hoor ik mensen op een andere karakteristieke manier praten. Dat probeer ik na te doen en als dat lukt, geeft dat een kick. De laatste keer dat ik in Amerika was, waren mensen verbaasd dat ik uit Nederland kwam. Volgens hen klonk ik zo Amerikaans. Dat vond ik echt een gaaf compliment.”

Muzikaal gehoor

Hoewel veel Nederlanders goed Engels spreken, verklappen ze vaak met hun accent dat ze uit Nederland komen. Dat is op zich geen probleem, als je maar goed te verstaan en begrijpen bent. Maar je uitspraak is zeker te verbeteren door die te trainen. Tim Douwsma: “Ik heb een muzikaal gehoor. Ik denk dat ik daardoor snel accenten oppik. Door mijn acteererarvaring kan ik ze ook imiteren en me eigen maken. En toch kan het altijd beter. Dat is een van de redenen waarom ik weer een paar dagen naar Vught ben gekomen.”

Op intuïtie afgaan

In het taleninstituut volgde Tim een intensief programma met privélessen van ’s morgens vroeg tot het begin van de avond. “Met de taaltrainers oefen ik veel op uitspraak, omdat ik dat zo perfect mogelijk wil krijgen. Daarnaast spijker ik mijn kennis van de grammatica bij. Soms raak ik nog in de war van alle regels. Ik ben een perfectionist, maar ik heb in de praktijk geleerd dat ik bij het spreken meer op mijn intuïtie moet afgaan.”

Puntjes op de i

Tim zit er ontspannen bij op het terras in de tuin van het taleninstituut. “Ik vind deze drie dagen training heerlijk. Tijdens een taaltraining draait het even helemaal om jezelf en je eigen ontwikkeling. Vorig jaar vond ik vijf dagen heel pittig, maar dit voelt precies goed. Dat kan natuurlijk ook komen doordat ik nu verder ben. Ik ben van plan om later nog eens twee dagen terug te komen voor de puntjes op de i.”


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.