Taaltrainingen voor jongeren bij Regina Coeli

door Regina Coeli

Regina Coeli start met het aanbieden van individuele taaltrainingen voor jongeren van 15 tot en met 18 jaar. Steeds meer middelbare scholieren willen extra taallessen volgen. Bijvoorbeeld omdat ze taal op school moeilijk vinden, een extra uitdaging zoeken of zich willen voorbereiden op een internationale studie. Scholieren kunnen bij Regina Coeli kiezen voor online lessen van een native speaker en het volgen van een intensieve persoonlijke taaltraining in Vught tijdens een weekend.

 

Traditionele bijlessen in vreemde talen gaat Regina Coeli niet verzorgen. “Wij leren iemand echt een taal te gebruiken door te spreken, te luisteren en te schrijven. Daar heb je in de toekomst meer aan dan wanneer we je trucjes leren om een examen beter te maken. We kijken tijdens een intake heel goed naar wat iemand nodig heeft en stellen vervolgens een persoonlijk lesprogramma samen”, vertelt onderwijsdirecteur Esther van Berkel.

Taal leren voor je toekomst

“Als je de taal in jouw concrete context leert gebruiken, vallen de regeltjes vanzelf meer op hun plaats. Daardoor krijg je meer zelfvertrouwen als je de taal spreekt en dat leidt meestal ook tot hogere cijfers op school. Bij de scholieren die tot dusver een taaltraining bij ons volgden, heeft dat in ieder geval goed uitgepakt! Maar het belangrijkst is dat je iets leert voor de rest van je leven. Je talen spreken is en blijft belangrijk”, aldus Van Berkel.

 

Positieve ervaringen in coronatijd

Tijdens de coronatijd bood Regina Coeli compacte online trainingen aan, die ook onder jongeren populair waren en goed geëvalueerd werden. Het taleninstituut in Vught is normaal gesproken het toneel van mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven of bij de overheid. Online ontstond er een grotere diversiteit aan cursisten. De groep scholieren sprong er voor Regina Coeli uit als een interessante groep die gericht geholpen kan worden met het verbeteren van hun vaardigheid in het Duits, Engels, Frans, Spaans of – in het geval van scholieren die niet in Nederland geboren zijn – het Nederlands.

 

Aansluiten bij behoeften van jongeren

“We krijgen al jaren de vraag van scholieren en hun ouders of we ze kunnen helpen met een taal”, vertelt Harm Jan Bouwknegt, algemeen directeur van Regina Coeli. “Uit de ervaring die we de afgelopen jaren opdeden, zien we dat juist de privélessen van native speakers aansluiten bij de behoeften van jongeren. Dat is natuurlijk waar wij goed in zijn en waarom ze graag naar ons komen. Met online lessen van telkens 50 minuten is een training ook nog eens goed te combineren met school, sport en huiswerk.”

 

Terug naar de roots

Met het aanbod voor jongeren gaat Regina Coeli eigenlijk terug naar de roots. In 1903 vestigde de kloosterorde waaruit het taleninstituut ontstond, zich in Vught en richtte daar een meisjesinternaat voor middelbaar onderwijs op. Vanaf 1963 gingen de zusters ook taallessen geven aan volwassenen: taalinstituut Regina Coeli werd geboren.


Deel deze pagina

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.