Taaltraining Duits bij de Nonnen voor winnares mkb export award

door Regina Coeli

Wekelijks ontvangt Regina Coeli interessante en bijzondere cursisten. Iedere cursist heeft immers een eigen verhaal, een andere achtergrond en specialisme. Eén van hen is Marieke Havermans, bedenker en producent van ecologische grafkisten. Met het exportplan voor haar bedrijf Onora BV won ze de MKB Export Award. Dat bracht haar bij Regina Coeli. Eén van de prijzen was namelijk een taaltraining in ons instituut. In 2014 won Marieke ook al de Marie Claire Starters Award. En dat terwijl de eerste lichting grafkisten nog uit de fabriek moet rollen. 

Een veelbelovende start voor Onora BV mag je dit wel noemen. Na de taaltraining Duits die ze begin augustus volgde, hoopt ze de stap naar de Duitse markt te zetten.

Duitsland een interessante markt voor ecologische grafkisten

“Ik zie Duitsland als een enorm potentieel voor de grafkisten van Onora. Het is een grote markt, het is dichtbij en de Duitse uitvaartbranche is door de wetgeving veel meer gericht op ecologische producten dan hier in Nederland. Natuurlijk verschilt de uitvaartbranche enorm van land tot land. Om die reden werk ik met distributeurs in het land ter plaatse.”

Een grafkist van organisch restafval

Na de dood van haar schoonmoeder verbaasde Marieke Havermans zich over het assortiment grafkisten. “Het merendeel van de kisten is gemaakt van spaanplaten. Niet alleen is dit belastend voor het milieu, maar de grafkisten zien er ook nog eens heel onpersoonlijk uit. En dat terwijl de kist een centraal punt is tijdens een uitvaart. Noem het beroepsdeformatie, maar als verpakkingsdeskundige vond ik dat dat anders moest.” Marieke bedacht een ecologische grafkist die volledig is gemaakt van organisch restafval. De kist is uitgevoerd in zachte kleuren en met zachtere vormen dan de traditionele grafkisten.

Intensieve taaltraining Duits bij de Nonnen

Om een basis te leggen voor de export naar Duitsland volgde Havermans een intensieve taaltraining bij de Nonnen van Vught. “Mijn Duits was heel slecht. Ik vond het een verschrikkelijk vak op de middelbare school en dacht dat zelfs de Nonnen mij niks zouden kunnen leren. Dat is best meegevallen. Ik heb ontdekt dat er wel degelijk structuur in de Duitse taal zit.

Duits leren met resultaat

Het volgen van een taaltraining is ‘out of my comfort zone’. Ik ben een techneut en niet bijster goed in talen. Ik vond de taaltrainers supergoed. Ze zijn positief stimulerend. De afwisseling tussen de privélessen en multimedia vond ik erg prettig. Op die manier kon ik me de stof echt eigen maken. Wel vond ik de dagen erg lang. Dat zou van mij wel minder mogen. Maar het heeft resultaat gehad. Ik durf me nu voor te stellen in het Duits en ik kan ook een goede presentatie geven.”

Duits leren voor technici

Is het daadwerkelijk zo dat mensen met een technische achtergrond minder goed zijn in het leren van talen? Volgens taaltrainer Duits Eva Huisman is dat niet het geval. “Techneuten hebben vaak het idee dat ze niet zo goed zijn in talen, maar bij Regina Coeli ontdekken ze dat ze het wel kunnen. Een voordeel is dat we één-op-één lessen geven. We kunnen de lessen dus helemaal toespitsen op de leerstijl van de cursist. Daarnaast sluiten we heel nauw aan bij de werkpraktijk en doelen van onze cursisten.”

Slim gebruikmaken van persoonlijke leerstijl

Eva Huisman vormde met drie andere taaltrainers het docententeam van Marieke Havermans. “Waar Marieke heel goed in was, was het overnemen van taal. Als wij een zin uitspraken, herhaalde ze die en onthield op die manier de zin. Van die kracht hebben we gebruik gemaakt door haar de kans te geven te ‘papegaaien’. We merkten ook dat ze steeds meer lol kreeg in grammatica doordat ze de structuur snapte. Dat is iets wat we bij analytische mensen snel zien. Ze heeft absoluut een prima resultaat bereikt tijdens de taaltraining.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining Duits?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.