Syriër wordt klaargestoomd voor universitaire studie in Nederland

26 maart 2017
door Regina Coeli

Door de oorlog in Syrië kon de 24-jarige Mohammed Abo Alainein de bachelor Electrical Engineering niet afronden in zijn vaderland. Over een aantal jaar hoopt hij die graad in Nederland te halen en vervolgens door te stomen naar een master over windenergie. Het UAF selecteerde hem als een van de veelbelovende studenten die een taaltraining bij Regina Coeli mocht volgen.

Mohammed woont anderhalf jaar in Nederland en spreekt aan het eind van zijn taaltraining in Vught vrijwel foutloos Nederlands. Dat is niet volledig te danken aan de intensieve individuele taaltraining Nederlands bij Regina Coeli. Hij volgde gedurende een jaar een internationale schakelklas voor buitenlanders die in Nederland willen studeren. De meeste aandacht ging daar uit naar het beheersen van de Nederlandse taal. Bovendien heeft Mohammed de eigenschap dat hij rustig en bedachtzaam spreekt. Daardoor geeft hij zichzelf de kans om na te denken over zijn zinsbouw en maakt hij minder fouten.

Eén taal tegelijk leren: eerst Nederlands dan Engels

Voordat hij in september 2016 kan starten met zijn studie moet hij naast het Nederlands ook nog het Engels onder de knie zien te krijgen. “De colleges van de bachelor zijn in het Nederlands, maar alle boeken zijn in het Engels. De master wordt vervolgens wel volledig in het Engels gedaan. Vandaar dat ik een Engelse toets moet maken voordat ik start met mijn studie aan de universiteit. Ik heb me laten vertellen dat ik het best één taal tegelijk kan leren. Na het Nederlands ga ik me dan ook op het Engels richten.” Eén geluk heeft hij: de vaktermen in de elektrotechniek zijn voor het merendeel Engels. Die termen kent hij al en worden ook in het Nederlands zo gebruikt.

Gemotiveerd en gecorrigeerd door taaltrainers Nederlands

Bij Regina Coeli heeft Mohammed gedurende een week de puntjes op de i van de Nederlandse taal gezet. Tenminste, als je tijdens de training met name conversatie en typische Nederlandse uitdrukkingen oefent, geeft dat aan dat je een hoog niveau hebt. “Uitdrukkingen zijn erg moeilijk om onder de knie te krijgen. Maar ik heb ook veel geleerd van de luisterteksten die ik kreeg en waar ik vervolgens met een taaltrainer over moest spreken. Ik heb veel Nederlands gesproken en werd hierin gemotiveerd en gecorrigeerd door mijn vier taaltrainers.”

Klaar voor een universitaire studie in Nederland

Ook de taaltrainers zijn erg te spreken over Mohammed. “Het is ongelofelijk hoe goed deze man Nederlands heeft leren spreken in korte tijd”, zegt een van hen. “Met zijn huidige taalniveau is hij klaar om een universitaire studie te gaan volgen.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Inge Janssens
Medewerker Client Services

Deel deze pagina


Blijf op de hoogte

Ben je geïnteresseerd in taal en carrière? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.