Spreekangst overwonnen

door Regina Coeli

“De eerste week dacht ik nog: ‘Dit overleef ik niet.’ Een week taaltraining bij Regina Coeli is niet te vergelijken met alles wat ik tot dusver heb meegemaakt. Het is zó intensief, maar tegelijkertijd klopt het allemaal. Doordat het programma volledig op mij was toegespitst en alle medewerkers erg gastvrij en vriendelijk zijn, voelde ik me er erg op mijn plek. Ik heb mijn angst om in het Spaans te spreken overwonnen! Na in totaal drie weken mis ik Regina Coeli zelfs.”

Aan het woord is Arianne van de Gein. Zij werkt op de registratieafdeling van PlantResearch BV waarvoor ze veel over de grens communiceert met overheidsinstellingen. “Voor mijn functie is het belangrijk dat ik naast het Engels een extra taal spreek. Ik wilde altijd al een vreemde taal goed leren spreken en had mijn zinnen gezet op Spaans. Dat vind ik een erg mooie taal. Nu heb ik vanuit mijn functie veel contacten met de overheid in Chili. Het komt dus goed uit dat ik het Spaans beheers!”

Arianne: “De communicatie met Chilenen verloopt heel goed. Ik merk dat ze het erg waarderen dat ik in het Spaans communiceer. Als er onduidelijkheden zijn, dan gaan we net zolang door totdat we elkaar aan beide zijden volledig begrijpen.”

Niet alleen de taal is de oorzaak van een communicatiebarrière met handelspartners in het buitenland, ook de verschillen in cultuur kunnen een belangrijke rol spelen. “Tijdens de workshop Intercultural Awareness die ik volgde bij Regina Coeli kwam een aantal cultuurverschillen aan bod. In de praktijk merk ik dat de Chilenen heel anders reageren dan wij gewend zijn. Neem bijvoorbeeld het versturen van een bericht via e-mail. Ik merk dat we in Nederland redelijk formeel omgaan met e-mail. De Chilenen maar ook Spanjaarden stappen al snel over naar een informele toon.

Bij Regina Coeli heb ik Spanjaarden leren kennen die in Nederland zijn gaan wonen. Toevallig wonen we dicht bij elkaar. Nu spreken we regelmatig af. We helpen elkaar met de taal en praten en lachen met elkaar over de verschillen tussen Spanjaarden en Nederlanders. Dat is altijd erg gezellig.

Ik vind het een enorm voorrecht dat ik een taaltraining mocht volgen bij Regina Coeli. Normaal ben ik snel afgeleid, maar ik merkte dat ik de hele week geconcentreerd was. Ik kon echt alle uren goed benutten. De kans om bij Regina Coeli een taal te leren heb ik met beide handen aangegrepen en kijk er met warme gevoelens op terug.”

Bent u geïnteresseerd in het volgen van een taaltraining?

De methode Regina Coeli zorgt ervoor dat u snel en effectief een vreemde taal leert spreken. Onze hooggekwalificeerde taaltrainers leren u de taalvaardigheden, woordenschat en grammatica die u nodig heeft in uw praktijksituatie, zodat u direct kunt communiceren in een vreemde taal. Wilt u meer informatie? Neem contact met ons op.

Deel deze pagina


Ben je geïnteresseerd in taal en carrière?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Regina Coeli en ontvang maandelijks onze laatste blogberichten in je mailbox.